Лікарі з окупованої Херсонщини долучились до мобільних медичних команд на Київщині та Черкащини

Від початку літа на деокупованих територіях Київщини запрацювали мобільні медичні групи. Консультують, проводять обстеження та надають безкоштовно ліки. А вже з вересня проєкт з ініціативи ГО «Академії Сімейної Медицини України» та за сприяння бюро ВООЗ в України розширився ще на 6 областей: Харківську, Сумську, Чернігівську, Волинську, Хмельницьку та Черкаську. Головна мета – надати доступ до безкоштовної медичної допомоги в сільській місцевості ВПО та місцевим жителям.

Понад 50 лікарів-професіоналів долучились до проєкту. Серед них і медики з т.о. Херсону. Тамара Куршакова, більше 40 років працювала сімейною лікаркою на Херсонщині, а сьогодні допомагає тим, хто втратив дах над головою, друзів чи найстрашніше – рідних… Якщо раніше Тамара Іванівна разом з херсонськими колегами надавала допомогу жителям Київської області, то відтепер приїздить і до пацієнтів з Черкащини.

– Я коли приїхала до столиці, зв’язалась із знайомими лікарями, і вони розповіли про цей проєкт. Для мене важливо бути корисною людям. Якби я вміла робити щось інше, я б пішла працювати в те місце, однак лікувати- моє покликання, – говорить Тамара Куршакова, сімейна лікарка.

Пацієнти приходять і за допомого, і за ліками, і за добрим словом. Під час оглядів зустрічає навіть своїх земляків, з якими пригадують прифронтові історії. Каже, що за час виїздів з деякими пацієнтами стали майже однією родиною. Тож під час зустрічі цілуються, обіймаються та підтримують один одного… Пані Тамара разом із своєю донькою в окупованому Херсоні були майже до останнього. Покинути рідну домівку вирішили тоді, коли на власні очі побачили, як буряти заперли до автівки молоду дівчину і повезли в невідомому напрямку.Це було літо, дівчата почали надвір виходити в легкому одязі, в тому числі і моя донька. Російські солдати досить агресивно себе поводили: ці всі погляди на молодих дівчат просто пронизували. І коли я побачила, як під дулом автомату до автомобіля затягли дівчину, я злякалась за свою дитину. І тоді ми негайно почали збирати валізи, – пригадує пані Тамара.

Та виїхати на територію вільної України було просто неможливо. Більшість цивільних машин розстрілювали на пропускних пунктах, і було дуже страшно. Лікарка знайшла перевізника, який погодився вивезти через Крим, через росію до Латвії. Оговтуючись від пекла, мешкала там близько місяця, але весь час хотілось нестерпно додому, в Україну.

До команди медиків долучився і херсонській лікар Олександр Некряч. Нині ж чоловік підтримує телефонний зв’язок із своїми пацієнтами з рідного міста. А на Київщині та Черкащині допомагає тим, хто постраждав від лиха, що прийшло до нас 24 лютого.

– Я відчуваю свій професійний обов’язок. Проєкт дав можливість дістатись до пацієнтів з віддалених населених пунктів, які потребують допомоги внаслідок російської агресії. Люди потребують як медичної, так і психологічної підтримки. Сьогодні – це можливість бути ближче до людей, – говорить Олександр Некряч, сімейний лікар.

Війна загострила існуючі хвороби у населення і додала нові проблеми зі здоров’ям.

– Уже перші результати проєкту показали гостру потребу людей з хронічними захворюваннями у мобільній допомозі сімейних лікарів. Навантаження на первинну ланку зросло внаслідок вимушено переміщених осіб, а також через брак кадрів. Особливо відчутно у віддалених громадах, де і до війни була нагальна потреба у медиках,— зазначила членкиня правління АСМУ Ірина Волошина.

Мобільні медичні команди зосереджені на лікуванні хронічних захворювань діабету ІІ типу, бронхіальної астми, гіпертонічної хвороби, серцево-судинних захворювань, епілепсії, судом та захворювань щитоподібної залози. Проєкт функціонуватиме до кінця листопаду, тож всі охочі можуть безкоштовно проходити обстеження!

За інформацією пресслужби ГО «Академії Сімейної Медицини України»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *