Ватутіне ймовірне зникне з карти України. Воно зватиметься Багачеве

Одне з шести міст Черкащини обласного підпорядкування – Ватутіне, незабаром може змінити назву. Замість імені радянського генерала, причетного до репресій українського народу, воно, ймовірно носитиме назву Багачеве. Саме так називається місцева залізнична станція.

Історичне рішення ухвалили на засіданні комісії з найменування та перейменування назв населеного пункту, вулиць, провулків, проспектів, площ, скверів, закладів та пам’ятних знаків Ватутінської міської територіальної громади, яке відбулось 9 листопада.

Як повідомила пресслужба Ватутінської міської ради, комісія заслухала звіт про результати збору пропозицій, які надійшли шляхом заповнення гугл – форми.

Повторний збір пропозицій проводився протягом двох місяців з 23 вересня по 23 листопада. Пропозицій було багато, але найбільше голосів набрала назва Багачеве, за яку проголосувало 206 осіб.

Далі – слово за сесією міськради, яка відбудеться 22 грудня.

Питання про зміну назви міста поставало не раз, але остаточно його розгляд підштовхнула війна, що її путінська росія веде проти України.

Іменами таких «діячів» як Ватутін точно не варто залишатись у назвах українських населених пунктів. Бо він серед тих, на чиїх руках кров безневинно вбитих українців.

Уродженець Воронізької губернії Російської імперії Микола Ватутін ще з юних літ ненавидів Україну, як Павлик Морозов куркулів і натужно воював проти українства.

У цьому сенсі послужний список у Ватутіна такий, який багатьом з україножерів навіть не снився…

Судіть самі. У 1920-му, коли йому стукнуло 21, Ватутін у районі нинішнього Луганська і Старобільська вже брав участь у боях проти Української повстанської армії Нестора Махна. Наступного року, будучи курсантом Полтавського піхотного училища, воював з українськими повстанцями на Полтавщині. У 20-х роках 320 століття воював з УНР. У 1943 – 44 – з УПА. Такому як Ватутін вбивати українських патріотів за щастя. Хлібом не годуй. За що він і отримав гарячий «привіт» від Української повстанської армії. У 1943 на Рівненщині кривавий генерал напоровся на боївку УПА, і отримав перестрілці кулю у стегно, він якої у 44-му і вмер.

Враховуючи вище сказане, питання зміни назви міста давно назріло. З літа тривали гарячі диспути з приводу того, яку назву має носити місто. Городяни запропонували кілька десятків назв, як історично та логічно вмотивованих, так і не дуже.

Серед тих назв, які мають хоч якусь мотивацію є Багачеве (таку назву має місцева залізнична станція), Юрбас (на честь Юрківського басейну – частина Дніпровського буровугільного басейну), Гірське (а гори там де?), Шахтарськ або Шахтинськ (бо там є шахти по видобутку бурого вугілля, прада вони не працюють з часів царя Панька), Ювілейне (за назвою зупинки), Гризлове (на честь отамана Вільного козацтва Семена Гризла. Якщо її затвердять, то у містян буде найколоритніша назва – гризлюки), Азов (на честь героїчного полку), Мрія (на честь одноіменного літака), Шпольне (від назви річки Шполка).

Є романтичні – Сонячне або Сонцедар, Волошкове,  Славне, Райське, Благодатне, Радісне, Благомир, Добродар, Золотопілля  або Златопіль.

Також є назви, які так і просяться, щоб про них позубоскалили. Робітниче. Що, у Ватутіному є робота? А от назвати Ватутіне, де серед міського населення впевнено переважають пенсіонери, Молодіжним, це вже схоже на чорний гумор.

Були й нейтральні назви – Новоград, Тарасове (хоча цю можна вважати і як спробу прив’язки до імені Великого Кобзаря).

Хтось запропонував переіменувати Ватутіне у В’ячеснопіль. Ймовірно на честь лідера Руху В’ячеслава Чорновола, чиє дитинство було пов’язане з тим регіоном Черкащини.  

Містяни подали і цікаві назви, навіяні духом часу – Мирне, Вільне, Чеснопіль.

Дехто суто прагматично запропонував дати Ватутіному назву сорту соняшника «Чорні карати».

Є і комічні приклади, як то варіанти назвати місто на честь Бориса Джонсона – Джонсон, або на честь столиці США – Вашингтополем. Класна назва. Спробуй вимови. Ступінь алкогольно сп’яніння по ній можна визначати.

А от з якого переляку хтось запропонував назву Метрополь? Ватутіне – місто-ресторан? Чи по вугільних шахтах прокладуть єдиний в області метрополітен? Якщо так, то у це місто автоматично переміститься столиця області. І без всякого там міжнародного шахового турніру. Метро у полі – це круто.

Люди без совісті пропонували залишити місту стару назву. Мовляв, нині не до декомунізації. Та ні, панство. Таких “друзів” України як “товаріщ Ватутін” треба відправляти у слід російському кораблеві, а не залишати у назвах українських міст.

Утім, як вже йшлось вище, остаточне рішення щодо нової назви Ватутіного за депутатами міської ради.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *