Чи зросте у Черкасах тариф на водопостачання?, – думки директора «Водоканалу»

Питання щодо майбутнього підвищення тарифів рна водопостачання та водовідведення у Черкасах обговорюють на різних рівнях і у різних колах. На думку фахівців «Черкасиводоканалу» «заморожені» тарифи на комуналку – це бомба сповільненої дії. Ігнорування проблеми збиткових тарифів, на думку фахівців  неминуче призведе до справжнього колапсу у роботі українських водоканалів… Адже рано чи пізно без економічно обґрунтованих тарифів резерви комунальних підприємств просто вичерпаються… І КП «Черкасиводоканал» – не виняток…

Журналісти «City News» з’ясовують позицію щодо проблеми відомих черкасців.

Думки з приводу на фейсбук-сторінці єдиного водопостачальника у Черкасах – КП «Черкасиводоканал» виклав директор підприємства Іван Сухарьков:

«Тарифи на водопостачання та водовідведення в Україні формуються відповідно до порядку, встановленого державним регулятором, а саме – НКРЕКП, і, відповідно, до цього ж порядку, вони встановлюються лише на рік. Всі витрати, для забезпечення цих послуг, обраховуються також лише на рік. На наступний, їх слід знову переглядати. Так було щороку. Цього ж року, у зв’язку із війною, із 1 січня 2023 року в Україні продовжують діяти старі тарифи 2022 року. Вони, в свою чергу, були сформовані на базі потреб і розрахунків 21-го року. Іншими словами, діють такі тарифи, які вже застарілими і економічно не обґрунтованими. Це означає, що робочі витрати підприємства значно виросли, але підприємство зобов’язане працювати надалі і надавати якісні послуги. При цьому, водоканал не має ніяких преференцій щодо закупівлі реагентів, матеріальних ресурсів, немає ані звільнення від податків, не може самостійно вплинути на здешевлення послуг, не отримує компенсації за ці матеріальні ресурси, які були затрачені і так далі… Що ж означає для водоканалу працювати і надалі за старими і невигідними тарифами? Відшкодування за надані послуги – відбувається не повністю. Відповідно, вся ця різниця – це колосальні збитки для підприємства. Це неспроможність водоканалу сплатити вчасно за ресурси, які були затрачені. Ті ж самі реагенти не дають в борг – потрібна попередня оплата… І мова йде про мільйонні збитки…В той же час, якщо в Україні будуть прийняті нові тарифи, повторюсь, економічно обґрунтовані і актуальні для 2023-го року, це допоможе врятувати цілу комунальну галузь і, водночас, не вдарить серйозно по кишені споживача. Так, наприклад, в разі підняття тарифу, плюс 70 гривень для родини (з 3 осіб) до суми в платіжці стане не надто великим навантаженням, але допоможе забезпечити надійне та якісне централізоване водопостачання і водовідведення міста».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *