Черкаси просять Президента присвоїти звання «Місто-рятівник» Бидгощу і Валмієрі

Нагородити почесною відзнакою «Місто-рятівник» польське місто Бидгощ та латвійське місто Валмієра попросила Черкаська міська рада. За звернення до Президента твідповідного змісту проголосувала депутатська більшість.

Про це повідомив журналіст «City News».

Як повідомила з трибуним міського парламенту директор департаменту економіки та розвитку Ірина Удод, іноземні міста Бидгощ та Валмієра багато допомагають Черкасам з моменту відкритого вторгнення російських військ в Україну. Бидгощ багато разів надсилав гуманітарну допомогу у вигляді їжі, одягу, медикаментів, різних медичних та гігієнічних засобів. Українським військовим з Бидгоща надсилали різне обладнання.

– Польське місто Бидгощ  та  латвійське місто Валмієра прийняли велику кількість громадян України з нашого міста та інших громад нашої країни, забезпечили їх усім необхідним, проявляючи сердечну турботу про них. Тож з метою відзначення виявленої жителями міст-побратимів солідарності з українським народом пропонуємо ухвалити звернення депутатів Черкаської міської ради до Президента України щодо нагородження міст-побратимів Бидгоща (Республіка Польща) та Валмієри (Латвійська Республіка) почесною відзнакою «Місто-рятівник», – підкреслила Ірина Удод.

Окрім цього громада Бидгоща надала Черкасам цільову дотацію у сумі 100 тисяч злотих. За ці гроші купили обладнання для Черкаської міської інфекційної лікарні чим істотно підвищили рівень медичних послуг та безпеки умов праці персоналу.

Неурядова організація Асоціація друзів Бидгоща провела публічний збір коштів для своїх міст-партнерів в Україні – Черкас та Кременчука. Внаслідок кожне з міст отримало як гуманітарну допомогу по 100 000 злотих. Черкаси ці кошти витратить для покращення технічної бази одного з міських комунальних підприємств.

Торік влітку Черкаси підписали з латвійським містом Валмієра угоду про встановлення побратимських відносин та співпраці. Відтоді новий партнер обласного міста – громада і влада Вальмієри намагаються всіляко підтримувати українців. Так, від громади Валмієри надійшов до Черкас дизельний генератор потужністю 40 кіловат. Його встановили в одній з найбільших черкаських шкіл для потреб цього навчального закладу та тамтешнього пункту незламності.

Довідка:
«Місто-рятівник» – почесна відзнака, встановлена Президентом України для відзначення виявлених жителями міст іноземних держав гуманізму, милосердя, солідарності з Українським народом у відстоюванні ідеалів свободи, миру та демократії, а також підтримки нашої держави у захисті її незалежності та суверенітету під час відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України.
Відзнака присвоюється містам іноземних держав, жителі яких масово надають гуманітарний захист та інші види допомоги громадянам України, які вимушено залишили Батьківщину внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, а також іншу вагому підтримку Україні у захисті її незалежності та суверенітету.

На головній світлині місто Бидгощ

Валмієра з висоти пташиного польоту

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *