На Черкащині залучатимуть громади до участі у Всеукраїнській програмі ментального здоров’я

В області розробляють систему сервісів та послуг, які стануть дієвими механізмами психологічної підтримки для кожного. Це – програми та проєкти, які спрямовані на допомогу населенню зберегти своє ментальне здоров’я. Про те, як область долучається до реалізації Всеукраїнської програми метального здоров’я «Ти як?», розповіла регіональна координатора Вікторія Шепіль під час брифінгу в медіацентрі ОВА.

Програму ментального здоров’я «Ти як?» ініціювала перша леді України Олена Зеленська. Вона покликана знайти джерело сили для кожного українця та сформувати культуру піклування про ментальне здоров’я у складні часи повномасштабної війни та післявоєнний період.

– Тією чи іншою мірою ми всі є жертвами цієї війни, через це, ментальне здоров’я кожного нині під загрозою, – відзначила Вікторія Шепіль. – Українці надзвичайно емпатійні, вміють співпереживати іншим, але не знають, як і коли допомогти самим собі. Але ми ж не зможемо допомагати інших, якщо не подбаємо спочатку про себе. Саме тому на рівні держави ініціювали програму «Ти як?», аби допомогти українцям впоратися з руйнівним впливом війни саме на ментальне здоров’я. Адже люди – найцінніше надбання держави, які після перемоги відбудовуватимуть її та розвиватимуть.

Проблема і перевага ментального здоров’я в тому, що воно охоплює всі сфери людського життя, це непомітний, але головний двигун людини, що дозволяє повноцінно жити, розвиватися та бути корисним громаді.

– Ми активно розпочинаємо інформаційно-роз’яснювальну кампанію та діяльність в рамках роботи Координаційного центру підтримки цивільного населення, – відзначила Вікторія Шепіль. – З-поміж усіх напрямів, а це – усебічна допомога вимушеним переселенцям, ветеранам їхнім родинам, сім’ям загиблих, дітям та молоді, ми розвиватимемо саме напрямок психологічної допомоги. До нашого сектору з питань ментального здоров’я увійшли представники структурних підрозділів обласної військової адміністрації, неурядових організацій та ГО. Ми вже розпочали роботу над створення дорожньої карти, яка буде провідником надання психологічної допомоги різним категоріям. Насамперед, маємо на меті закцентувати увагу на наданні психологічної підтримки саме в територіальних громадах, де перебувають і проживають найбільш вразливі категорії населення.

Отримати дієві поради кожен може через телеграм-канал «Ти як?». Аналогічний до нього планують створити на рівні області, аби максимально наблизити послугу до людей на місцях. Також кожен користувач сматрфону може скористатися додатком «Better me. Mental health». Інформаційні куточки з необхідною інформацією та контактами також створять у школах, соціальних закладах, громадських місцях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *