На яких пляжах Черкащини небезпечно купатися: результати моніторингу якості води

ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» продовжує моніторити якість води поверхневих водойм акваторії пляжів, зокрема комунальних пляжів «Митницький», «Казбетський», «Соснівський-1» у Черкасах, міського пляжу у Ватутіному та 28 місць масового відпочинку населення на водних об’єктах.

За результатами лабораторних досліджень зразків річкової води та піску не відповідали гігієнічним вимогам чотири проби води в акваторії місць організованого відпочинку в Умані (став «Городецький»), Жашкові (стави «Пляж», «Бурлацький»), смт Чорнобай (р. Ірклій), а також одна проба піску в місці організованого відпочинку в селі Червона Слобода.У пробах води річок Гнилий Тікич, Ірклій, Тясмин, Дніпро (місця організованого відпочинку у Звенигородці, смт Лисянка, смт Чорнобай, містах Сміла, Чигирин та Канів) виявлені культури НАГ-вібріонів І групи Хейберга, які можуть викликати захворювання на гострі кишкові інфекції.

У зв’язку з такою ситуацією на адресу керівників органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам місць відпочинку на воді направлено листи з відповідними рекомендаціями щодо попередження населення про небезпеку купання у зазначених місцях організованого відпочинку та здійснення інших профілактичних заходів.

Загалом, із початку року з акваторії пляжів та місць масового відпочинку на водоймах відібрано та досліджено 65 проб води за мікробіологічними показниками та 38 – за санітарно-хімічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 11 пробах. Крім того, відібрано та досліджено 9 проб ґрунту за паразитологічними та радіологічними показниками. З них у двох пробах виявлено відхилення від гігієнічних нормативів. За радіологічними показниками відхилень не виявлено.

Черкаський обласний ЦКПХ продовжує моніторингові дослідження об’єктів середовища життєдіяльності (вода водойми, ґрунт, пісок) у місцях рекреаційного використання населення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *