Як уберегтись від радіації у випадку теракту на ЗАЕС, – поради фахівців

Реальною поки залишається загроза підриву Запоріжської атомної станції, яка перебуває під контролем російських загарбників. Що потрібно знати і як себе захисти у випадку радіаційної атаки ворога – поради фахівців.

Ситуація щодо можливої загрози вчинення теракту на захопленій російськими агресорами Запорізькій АЕС, залишається надзвичайно напруженою.

Про те, які будуть дії влади і що необхідно робити громадянам, аби захиститись від радіаційної атаки окупантів, під час брифінгу розповів директор департаменту цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії із правоохоронними органами ОДА Сергій Озеран.

– Перше, що відбудеться у випадку скоєння терористичноо акту на ЗАЕС – це інформування населення за допомогою сигналу тривоги. Сигнал «Тривога» означає «Увага». Наступний крок – оперативне інформування населення про те, що сталось за допомогою всіх доступних джерел інформації: радіо, телебачення, інші ЗМІ тощо. У повідомленні буде вказано на що необхідно звернути увагу, і що конкретно треба робити. Розрахунковий час підходу радіонуклідів повітрям до Черкащини, відповідно до розрахунків, складає не менше 24 години. Тож у жителів області буде достатньо часу, щоб дістатись безпечного місця і здійснити відповідні заходи безпеки, – пояснив він.

За словами Сергія Озерана, діставшись помешкання, громадяни повинні зробити його герметизацію. Мета – запобігання проникнення у приміщення радіоактивного пилу з зовні. Для цього необхідно ущільнити вікна та вентиляційні отвори за допомогою малярного чи звичайного скотчу. Вхідні двері до помешкань варто ущільнити вологою тканиною. Окремо потрібно буде герметизувати двері під’їздів багатоквартирних будинків. Кожна родина має зробити запас води та продуктів харчування, орієнтовно на  5 – 7 днів. Весь час необхідно користуватись тільки тими кондиціонерами, які охолоджують тільки повітря всередині приміщеня і не беруть його ззовні. Доступ свіжого повітря можливий лише через фільтри зі зволоженої тканини. Після прання у мильній воді їх можна використовувати повторно.

На підприємствах, які у зв’язку з вимогами технологічного процессу не можуть зупинити виробничу діяльність, повинні забезпечити персонал змінним одягом, засобами індивідуального захисту, створити пости дозиметричного контролю та пости їх обробки, виконувати всі вимоги щодо переходу з небезпечної зони у безпечну. При входженні у безпечну зону необхідно обробити взуття мильним розчином за допомогою розпилювача, щоб не принести з собою радіоактивний пил із зовні. Одяг, у якому перебували на вулиці варто зняти, покласти у пакет і у подальшому випрати. Також потрібно негайно обробити мильним розчином усі ділянки тіла, що були відкриті при перебуванні у зараженій зоні і прийняти душ.

Тим часом органи влади на місцях теж мають відповідні завдання.

– Одразу після отримання сигналу про радіаційну небезпеку починає  працювати спеціальна аналітична комісія, яка отримуватиме інформацію від метеорологів, радіаційних постів тощо. Після її аналізу обласна та районні комісії визначатимуть рівень забруднення і надаватимуть рекомендації комісіям з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Протягом однієї-двох годин цю інформацію доведуть до населення. Також влада області має можливість за допомогою системи оповіщення та ЗМІ має змогу інформувати населення через кожні 15 хвилин. Громадяни мають пам’ятати, що виходити на вулицю можна лише максимально захистивши тіло, органи зору та дихання від радіоактивного пилу. І особливо органи хихання. Адже у відсотковому розрахунку внесок у радіоактивне забруднення організму внаслідок дихання складає понад 95 відсотків. У цей період також заборонено вигулювати тварин, палити, збирати ягоди, фрукти, купатись у відкритих водоймах чи споживати воду із водогону, відкритих джерел – зазначив Сергій Озеран.

.   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *