Волонтери Черкащини вирішили створити Раду волонтерів при облраді та Черкаській міськраді (фоторепортаж)

Меморандум про співпрацю та партнерство у Черкасах уклали й підписали представники кількох десятків волонтерських організацій. Обговорення та підписання меморандуму відбулось після відкриття арт-об’єкту  «Волонтер – це Я». Далі – створення Черкаської обласної Ради волонтерів та Ради волонтерів при виконавчому комітеті Черкаської міської ради.

Про це з місця події , повідомив журналіст «City News».

Видання «City News» іже інформувало читачів про те, що у цю суботу у Черкасах на площі ТРЦ «Хрещатик Сіті» відкрили новий у обласному місті арт-об’єкт. Він має назву «Волонтер – це Я» і символізує потужний волонтерський рух в Україні. На відкриття арт-об’єкту прибули волонтери з кількох десятків волотерських організацій з Черкас та інших міст та регіонів області, а також відомий актор українського кіно Михайло Жонін та український воїн, автор знаменитої фрази про «курс руського корабля» Роман Грибов.

Одночасно з цим на площі відбувалось цікаве масове дійство: лунали українські патріотичні пісні, а під їх акомпанемент представники кількох десятків волонтерських організацій Черкас та різних міст ф регіонів області і у тому числі дві міжнародні структури презентували свою діяльність. Кожна організація мала свою локацію, де розмістила столики з власною символікою та продукцією, яку вона виготовляє для української армії та Перемоги над російськими окупантами. Там же розгорнувся грандіозний ярмарок, у ході якого волонтери і дружна команда актора Михайла Жоніна збирали кошти для потреб ЗСУ. На площі гуло як у вулику.

Організаторами дійства виступила ГО «Січ» та БО «БФ «Хрещатик Сіті».

За словами співорганізаторки заходу, очільниці БО «БФ «Хрещатик Сіті», керівниці ТРЦ «Хрещатик Сіті» Інни Бандури, апогеєм свята волонтерів стало підписання Меморандуму про співпрацю та партнерство.

Після обговорення тексту Меморандуму про співпрацю та партнерство, підпис під документом поставили представники 26 волонтерських структур з Черкас та різних міст і куточків краю, а також представники міської та обласної влади. З боку міської влади Черкас, документ підписала заступниця міського голови Марина Гаркава, а з боку обласної влади – перший заступник голови Черкаської облради Роман Сущенко. Наступний крок – створення Черкаської обласної Ради волонтерів та Ради волонтерів при виконавчому комітеті Черкаської міської ради. А ще, відтепер започатковуємо нову традицію – збиратись цим же волонтерським колом щорічно 8 липня і ділитись досягненнями, напрацюваннями, обговорювати проблеми, що виникають процесі діяльності , – поінформувала Інна Бандура.

Підписанти зобов’язались підтримувати одне одного і інших учасників волонтерського руху, координувати свою діяльністю  і поглиблювати діалог з владою

Цитуємо документ: «Ми, що нижче підписалися (далі –  Сторони), визнаючи необхідність об’єднання зусиль громадських та благодійних організацій, фондів та волонтерських ініціатив уклали цей Меморандум про співпрацю та партнерство… Підписанням цього Меморандуму Сторони підтверджують, що інтересам кожної з них відповідає спільна співпраця з метою створення Черкаської обласної Ради волонтерів та Ради волонтерів при виконавчому комітеті Черкаської міської ради (далі – Ради Волонтерів), що передбачає взаємодію та координацію діяльності сторін для підвищення ефективності функціонування волонтерських ініціатив. Метою цього Меморандуму є налагодження і координація співпраці у сфері благодійної та волонтерської діяльності, а також поглиблення діалогу із державними інституціями та органами місцевого самоврядування шляхом створення Рад волонтерів. Враховуючи, що сторони є неприбутковими організаціями, Сторони погодились на співпрацю на некомерційній основі. Діяльність сторін в рамках співпраці здійснюється без утворення спільного майна та без мети отримання  доходу. У своїх взаємовідносинах Сторони керуються чинним законодавством України та цим Меморандумом.  Цей Меморандум не має на меті обмеження волонтерської діяльності Сторін або створення сприятливих умов задля діяльності окремих громадських чи благодійних організацій, фондів чи волонтерських ініціатив. У рамках цього меморандуму Сторони прагнутимуть будувати свої відносини на засадах рівності, партнерства, гуманності, добровільності, безоплатності та неприбутковості. Співробітництво здійснюється на засадах таких принципів: рівноправності, законності, чесності, добро партнерства, взаємодопомоги та поваги одна до одної, оперативності, дотримання суспільних інтересів, раціональності».

Серед основних напрямків співпраці – «об’єднання зусиль щодо створення та функціонування Черкаської обласної Ради волонтерів та Ради волонтерів при виконавчому комітеті Черкаської міської ради; організація спільних конференцій, благодійних програм та акцій; розробка спільних волонтерських програм, налагодження спільної їх реалізації; налагодження взаємовигідного співробітництва з органами влади, залучення бізнесу, інших сторін; розробка, просування та реалізація спільних проектів щодо залучення національних та міжнародних донорів (благодійників); спільне просування ініціатив щодо змін до нормативно-правових актів та програм місцевого та обласного рівнів  з питань сприяння волонтерській/благодійній діяльності; проведення заходів щодо посилення участі громадськості у виробленні та реалізації державної політики щодо прав та соціальних гарантій волонтерів, отримувачів волонтерської допомоги та інших осіб».

Ініціаторами проведення з’їзду волонтерів області виступили ГО “Січ” та БО «БФ «Хрещатик Сіті». 

БО «БФ «Хрещатик Сіті»  працює з перших днів відкритого вторгнення окупаційних військ рф в Україну, і як волонтерська структура вже здобув авторитет в Україні і далеко за її межами. Заснувала і очолила волонтерську організацію керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті» Інна Бандура.

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото Андрія Найди
Фото Андрія Найди
Фото автора
Фото автора: З боку обласної влади документ підписав перший заступник голови Черкаської облради Роман Сущенк
Фото автора: З боку міської влади Черкас, документ підписала заступниця міського голови Марина Гаркава
Фото автора
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *