Екологічно свідома молодь Черкас проводить акцію «Свій кухлик»

Спільнота молоді з інвалідністю «ЕКО-мушля» 26 липня проводить у Черкасах акцію #СвійКухлик і запрошує усіх містян приєднатися. Вони пропонують цього дня відмовитися від використання одноразових паперових стаканчиків і пластянок. Натомість взяти з собою до кав’ярні свою улюблену чашку.

Таку акцію «ЕКО-мушля» проводить у Черкасах вдруге. Її мета – формування у людей свідомого ставлення до природних ресурсів та зменшення кількості сміття. Також необхідно привернути увагу до забруднень атмосфери викидами вуглекислого газу, які спричиняє в тому числі виготовлення одноразового посуду.

За підрахунками екоактивістів, каву п’ють близько 75% українців. Звичка щодня брати для кави лише 1 одноразовий стаканчик за рік складе 365 псевдопаперових стаканчиків чи пластянок. А це – 21 кілограм деревини, 340 літрів води, витрачених при виробництві та 2,5 кг пластикових відходів.

Крім того, кришка стаканчика зроблена з полістиролу і при контакті з гарячим напоєм виділяє канцерогенний стирол. Якщо помножити ці цифри на відсоток населення нашої країни, що вживає каву, то вийде 11,5 мільярдів цих самих стаканчиків. При одностайній відмові ми зможемо зберегти 0,6 мільйона тон деревини, плюс приблизно 11 мільярдів літрів води. До того ж 79 тисяч тон сміття не опиниться на полігоні.

«Одна з пекарень Черкас не тільки підтримала нашу ініціативу, а й підготувала невеликі смаколики для тих, хто прийде сьогодні до них зі своїми кухликами, – розповідає ініціаторка створення черкаської спільноти «ЕКО-мушля» Анна Деркач. – Така підтримка дуже мотивує. Сподіваюся, що це стане гарною традицією нашого міста. Запрошуємо приєднатися до акції всі підприємства, де підтримують екологічні ініціативи зі зменшення кількості сміття».

Зазначимо, що екологічний проект «ЕКО-мушля» започаткувала 3 роки тому в Черкасах за підтримки міжнародного руху ZERO WASTE Academy молодь з інвалідністю та їх батьки. Вони мешкають у спеціалізованому житловому будинку для родин з дітьми-інвалідами на вулиці Олени Теліги 15/1.

Разом з іншими мешканцями будинку молодь «ЕКО-мушлі» навчилися сортувати відходи, віддавати їх на переробку і отримувати за це додаткові кошти. В результаті – лише за пів року об’єднання співвласників цього будинку вдвічі зменшило кількість сміття. Досвід ЕКО-мушлі зацікавив інших містян своєю економічною доцільністю.

За цей час черкаська молодь з інвалідністю провела десятки інформаційно-навчальних зустрічей, екологічних акцій та вистав на екологічні теми.

За інформацією пресслужби Черкаської міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *