Переходити на новий стиль, чи жити за старим, самостійно вирішуватимуть релігійні громади ПЦУ

Із 1 вересня православні церкви Черкащини перейдуть на новоюліанський календар. Однак за релігійними громадами та монастирями залишили право самостійно визначитись, переходити на новий стиль чи жити за старим церковним календарем.

Про це під час пресконференції повідомив Митрополит Черкаський і Чигиринський владика Іоан.

Перехід на новоюліанський календар затвердили 27 липня у Софії Київській під час Помісного Собору Православної Церкви України. Тож, починаючи з 1 вересня усі неперехідні православні свята, відзначатимуть на 13 днів раніше. У серпні ще дотримуватимуться юліанського календаря. Водночас за парафіями та монастирями зберегли право самостійно визначатись у тому  чи відзначати церковні свята за новим чи за старим юліанським календарем.

– Громади, які захочуть залишатися на старому стилі, не обмежуватимуть. Тобто кожна парафія обиратиме сама, – запевнив владика Іоан.

Ті ж громади. Які захочуть відзначати християнські свята за новим стилем зустрічатимуть Різдво і більшість релігійних свят тоді ж, коли і всі християни католики та уніати, тобто на 13 днів раніше.

За словами митрополита, виняток становитимуть лише ті свята, що пов’язані із Великоднім циклом.

– Це Великопісний і Пасхальний період, починаючи з підготовчих неділь до Великого посту, далі сам Великий піст, Великдень, свято входу Господнього в Єрусалим, Свято Вознесіння господнього, Трійця і після неї оці два тижні Всіх Святих і Всіх Святих землі української. Вони не зміщаються, – уточнив владика.

Зі слів владики Іоана, нині ПЦУ готують для вірян нові церковні календарі, які вже віддали у друк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *