Черкаському зоопарку – німецький корм, а мамам і діткам з родин переселенців – безкоштовний тур

Корми для тварин, що їх зібрали та привезли до Черкас німецькі волонтери з партнерської організації «Ukraine hilfe» (м.Ландау, Баварія, Німеччина) волонтери «Хрещатик Сіті» передали у Черкаський міський зоопарк. Натомість 50 мам з дітьми з числа переселенців, які обслуговує Дитячий центр допомоги БО «БФ «Хрещатик Сіті», безкоштовно насолоджувались спілкуванням з підопічними зоопарку.

Чудовий приклад співпраці продемонстрували БО «БФ «Хрещатик Сіті» та Черкаським міським зоологічним парком «Roshеn» загальнодержавного значення. Волонтери передали для потреб зоопарку корми-концентрати для тварин, що їх передали колеги партнерської організації «Ukraine hilfe» (м.Ландау, Баварія, Німеччина). А адміністрація зоопарку на прохання Фонду організувала безкоштовний культпохід у зоопарк для 50 мам з тдітьмию. Які перебувають на обслуговування Дитячого центру допомоги БО «БФ «Хрещатик Сіті».

Про це на місці події журналіст «City News» повідомили організатори заходу – очільниця БО «БФ «Хрещатик Сіті», керівник ТРЦ «Хрещатик-Сіті», депутат Черкаської міськради фракції політичної партії «Європейська солідарність» Інна Бандура та перший заступник голови черкаської обласної ради Роман Сущенко.

– Благодійний фонд «Хрещатик-Сіті» виступив ініціатором провести таку релаксацію для півсотні мам з дітками з числа тих переселенських родин, які нині перебувають на обслуговування Дитячого центру допомоги, яким опікується Фонд. Тим більше, що у Центрі вже є нові родини, які нещодавно прибули до Черкас, і відповідно, мало знають про те, що можуть Черкаси показати гостям. Вважаю, що окрасою міста є Черкаський міськиий зоологічний парк «Roshеn» загальнодержавного значення. Тому дати можливість переселенським родинам з дітками відпочити у зоопарку – це дуже хороша ініціатива. Щиро радію, що між нами – Благодійним фондом «Хрещатик-Сіті» і таким чудовим черкаським зоопарком склалась добра співпраця, – пояснила Інна Бандура.

Під час підготовки заходу волонтери БО «БФ «Хрещатик Сіті» виявили високий запит переселенських родин на проведення подібних культурних походів, а також їх потреби згуртування задля кращого спілкування між собою.

У спільноти «Хрещатик-Сіті» є чат, у якому зібрані всі родини, що їх обслуговує Центр дитячої допомоги. Коли оголосили про підготовку цього заходу і відкрили гул-форму для реєстрації бажаючих взяти участь, то вона набрала відповідну кількість учасників протягом однієї години.

– Це свідчить про ту велику зацікавленість людей у таких заходах. Центр постійно забезпечує ці родини продуктами, дитячим харчуванням, засобами гігієни, але очевидно, що є й інші потреби, як наприклад, необхідність неформального спілкування між самими мамами. Тож вони дуже зраділи, що захід не лише для дітей, але  для мам. Відтак вони мають можливість краще познайомитись і і більше спілкуватись між собою. Так вони починають формуватись у спільноту. Тож, враховуючи це ми надалі будемо втілювати аналогічні проєкти у яких будемо знайомити цих мам не лише з Черкасами, але й Черкащиною, – додала вона.

Високу оцінку щойно проведеному заходу дав також колега Інни Бандури по партії – Роман Сущенко.

– Це одна з добрих справ, яку робить наша команда – команда політичної партії «Європейська солідарність» у Черкаській обласній раді спільно з  очільницею БО «БФ «Хрещатик Сіті», керівником ТРЦ «Хрещатик-Сіті», депутата Черкаської міськради фракції політичної партії «Європейська солідарність» Інною Бандурою. Українці і у тому числі черкащани вчергове демонструють гуманність і турботу не лише про наших співвітчизників, але й про братів наших менших. Пам’ятаємо трагедії, що стались з Каховським, Харківським, Миколаївським зоопарками, скільки тварин постаждало від обстрілів. Але українці показали всьому світу, що вони люди з великої літери. Оскільки ризикуючи власним життям волонтери рятували з під-обстрілів та евакуювали з затоплених місць домашніх тварин, – сказав він.

Про актуальність і важливість переданого корму для тварин зоопарку говорив директор Черкаського міського зоологічного парку «Roshеn» Євгеній Ван:

– У якості допомоги ми отримали від волонтерів Благодійного фонду «Хрещатик Сіті» сухі корми, призначені для годівлі домашніх тварин – котів, собак. Але у нас є дикі тварини, для яких ми використовуємо такі корми. Вони годяться для годівлі малих хижаків, гризунів, деяких видів мавп. Тож цей корм дуже доречна добавка до раціону наших підопічних.

– Наскільки такі корми актуальні для зоопарку?

– Дуже актуальні. Хоча ми їх використовуємо не так часто, але на початку відкритої російської агресії проти України наш зоопарк отримував чимало аналогічного виду гуманітарної допомоги від колег з Європи – європейських зоопарків. Вони нам допомагали дуже активно. Корми привозили «фурами». Окрім звичайних сухих кормів для домашніх улюбленців нам також привозили спеціалізовані корми для диких тварин. Це були брекети і чіпси для копитних тварин, для зоопарків, які утримують слонів і жирафів, мавп, птахів. Тож ми дуже активно використовуємо такі корми.

– Напевно, натуральна свіжа їжа для диких тварин корисніша, ніж концентрати, але це краще ніж нічого. Чи не так?

– Я б так не сказав. Зазвичай дуже багато зоопарків світу використовують вже підготовлені корми. Звичайних кормів, на відміну від нас, вони використовують менше. Натомість дуже багато використовують концентрованих кормів. Завдяки цьому вони добре прораховують раціони тих чи інших диких тварин та харчову цінність концентрованих кормів, а також додають до них дуже багато різних вітамінних та мінеральних комплексів. І завдяки цьому їм набагато краще слідкувати за станом тварин, який вони дуже чітко контролюють. У нашому ж випадку, коли ми використовуємо овочі, фрукти, м’ясо, нам не завжди вдається проконтролювати харчову цінність, що додає нам трішечки проблем.

– То, виходить, концентрати кращі ніж натуральні продукти?

– У випадку для диких тварин, які утримуються у зоопарку, то так, дійсно кращі.

– Черкаський зоопарк – дуже популярне місце відпочинку у Черкасах. Тож, очевидно, що представники переселенських родин вже тут не раз бували?

– Сьогодні у нас у гостях п’ятдесят мам з дітьми, з переселенських родин, які нині проживають у Черкасах.  З проханням безкоштовно організувати для них безкоштовний відпочинок у зоопарку до нас звернулись перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко, який багато працює у сфері допомоги внутрішньопереселеним особам та відома волонтерська організація БО «БФ «Хрещатик Сіті», очільником якої є відома волонтерка, керівник ТРЦ «Хрещатик-Сіті», депутат Черкаської міськради фракції політичної партії «Європейська солідарність» Інна Бандура. Дійсно. Зоопарк не вперше приймає групи відвідувачів з числа внутрішньо переселених осіб. Торік і цьогоріч до нас багато було звернень від різних структур та організацій з проханням надати безкоштовно можливість таким людям відвідати зоопарк.

– Відомо, скільки переселенців вже відвідали зоопарк?

– У минулому році зоопарк прийняв близько 30 тисяч людей з числа внутрішньо переселених осіб, для яких це було безкоштовно. У цьому році теж прийняли багато таких гостей. Ми чудово розуміємо, наскільки для людей, яких війна вигнала з рідного дому, важливо фізично і психологічно відволіктись від тяжкої ситуації. Думаю, що такий відпочинок як можливість поспілкуватись з живою природою – це непогана розрада і відпочинок для дітей і дорослих. І особливо це потрібно в умовах війни. Ми швидко усвідомили наскільки це важливо у такі важкі часи.

– Був період, коли зоопарк не працював?

– Зоопарк закрився для відвідувачів 26 лютого на другий день відкритого вторгнення російських загарбників в Україну, але 15 березня знову відкрились, бо зрозуміли, що людям необхідне психологічне розвантаження, їм десь потрібно відпочивати від цього жаху, що відбувається.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *