Лікарі Черкащини про профілактику інсультів серед населення

Молодшає та частішає. Інсульт набуває все більшої поширеності серед населення. Лише за 9 місяців цього року зафіксували 3175 випадків інсультів серед населення області. Про профілактику та лікування цієї недуги розповіли завідувачка неврологічного відділення Наталія Атамась та завідувачка відділення цереброваскулярної патології Ольга Товстоп’ят Черкаської обласної лікарні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Щороку понад 100 тисяч українців, третина з яких – молодше 65 років, стають жертвами інсульту. 

За словами Наталії Атамась, інсульти за останні 20 років стають все більш частими серед населення. Крім того, це захворювання має високу смертність та рівень інвалідизації.

– Якщо у 2001 році ми в області фіксували понад 1000 випадків інсультів на рік, у 2010 – уже більше 3-х тисяч, то у 2022 вже 5 483, – відзначила лікарка. – Це хвороба, яка може зруйнувати життя і вкрасти майбутнє як окремої людини, так і цілої країни. Додам, що інсульти мають великий відсоток смертності. Упродовж першого місяця помирає 30% пацієнтів, ще 50% – упродовж року. Лише 18-20% пацієнтів повертаються до звичного способу життя. Досвід багатьох країн свідчить, що вчасне виявлення та лікування можуть істотно зменшити ризик передчасної смертності від інсультів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *