Що несе Україні відставка генерала Залужного: думки відомих політиків і реакція черкащан у соцмережах

Звістка про відставку генерала Залужного добряче збурила інформаційний простір України і викликала жваве обговорення у соцмережах. Думки лунають різні, але значна частина черкащан, рішення Президента щодо відставки генерала сприйняла з песимізмом. Хоча є й оригінальні думки.

Детально цю «гарячу» тему досліджувала команда ТСН 1+1. Вони опитали відомих в Україні політиків, лідерів думок і запропонували кожному визначитись, відставка Залужного це «цивілізоване звільнення» чи «шлях до капітуляції». Політики продемонстрували різні позиції.

Генерал Залужний точно увійшов у новітню історію України і цілком очевидно, що обрана ним стратегія протидії російським окупантам буде вивчатись провідними у світі науковцями із військової сфери. Заслуги генерала перед Україною очевидні. Проте є і опоненти, які не всі його рішення вважають правильними.

На думку Вікторії Сюмар рішення про звільнення Залужного не має воєнної логіки й несе політичні ризики. Вона також зазначила, що Валерію Федоровичу – честь і подяка за Україну.

Тим часом політик Максим Бужанський написав у своєму телеграм-каналі: «нагнітали з усіх боків так, як ніколи раніше. Але сам факт зміни Командування ЗСУ відбувся найцивілізованішим чином».

«З повагою до всіх учасників, громадян, бійців. І демонстрацією цієї поваги та єдності перед ворогом», – підкреслив він.

Народний депутат Олексій Гончаренко звернувся до генерала, наголосивши, що під його керівництвом ЗСУ відбили наступ на Київ, деокупували Київщину та Чернігівщину, здійснили блискавичний маневр і звільнили Харківщину, звільнили Херсон та не дали окупантам повністю захопити Донецьку й Запорізьку області.

«Для українців ви не просто Генерал і навіть не Головнокомандувач. Ви уособлення мужньої стійкості та єдності України. Сподіваюся, ви продовжите робити те, що виходило у вас найкраще. Працювати на користь нашої країни», – сказав він.

Міський голова Львова Андрій Садовий впевнений, що «щоб не було далі, Залужний уже залишив свій слід у сучасній історії України. Він заклав фундамент нашої перемоги».

Радник голови ОПУ Михайло Подоляк дав поміркований коментар:

«Рішення обумовлене необхідністю переглянути тактику дій, яка не забезпечила в повному обсязі належного результату торік, не допустити стагнації по лінії фронту, яка негативно впливає на суспільні настрої, знайти нові функціональні та високотехнологічні рішення, які даватимуть змогу утримати й розвинути ініціативу, а також важливістю запустити процес реформування управлінських принципів в армії».

Журналіст, політичний аналітик та медіа експерт Богдан Буткевич жорстко розкритикував як рішення Президента про відставку Залужного так і стиль його поведінки, мовляв «дрібність людини завжди проявляється в небажанні брати на себе відповідальність за неприємні речі». За це він дорікнув президентові України. Мовляв, той побоявся сказати слово «звільняю» щодо Залужного.

«Тому в постах про звільнення він (Зеленський – ред.) це слово так і не використав. Він до останньої секунди поводився як ларьочник-катала, який доручив сказати про сам факт звільнення Умерову», – не приховував емоції журналіст. Він також подякував Залужному за його чин і мудрість і висловив впевнененість у тому, що з генералом не прощаються.  «Чи виживе країна – я не знаю. Повторюю. Після самих рашистів наша найбільша загроза – це Зеленський», – впевнений Буткевич.

Акторка та волонтерка Алла Мартинюк переконана, що зняття Валерія Залужного – це шлях до капітуляції. Валерій Федорович є бойовим генералом, дипломатом, стратегом, інтелектуалом, командиром, який турбується про життя військових.

Письменник Дмитро Калинчук впевнений, що відставка Залужного потішила нашого ворога: «Залужного відправили у відставку. В Москві свято».

А от волонтер Віталій Дейнега вважає рішення Президента – перше із непопулярних, до яких спонукає ситуація. Адже настав час конфлікти не згладжувати, а вирішувати. «Сьогодні триває найважча і найболісніша війна, в якій не буває переможців – війна на виснаження. І якщо перемогти в ній навряд чи вийде – було б добре не програти.

А для цього нам знадобляться свіжі сили, підходи та, на жаль, багато вкрай непопулярних рішень. Це просто перше з них».

А от політолог Денис Гороховський поставивши собі запитання: відставка Залужного – це добре чи погано? зазначив, що на це відповість лише історія.

«Але сьогодні вже можна казати, що це нормально. Міняти менеджмент – це нормально. Міняти воєначальників – теж. Подивіться будь-який затяжний військовий конфлікт і ви побачите, що це настільки звичайна історія, що в ній немає нічого дивного. Ворог намагався спекулювати на темі. Опозиція намагалася робити те саме. Чому? Тому що наші медіа зробили із Залужного ікону. Можливо, тоді це був найправильніший шлях, не сперечаюся, але це його наслідки», – припускає він. Гороховський додає: сам факт, що все минуло мирно, із взаємоповагою та без скандалу – однозначно гарний знак.

Звістка про відставку Залужного сколихнула черкащан, що показала хвиля сторісів у «Фейсбук». Однак, реакція жителів міста і області в основному поміркована, тут обійшлось без різких заяв. Значна частина активних у «Фейсбук» черкащан просто писали слова подяки на адресу Залужного.

Пости і сторіси на підтримку Залужного у «Фейсбук» розмістили голова фракції «ЄС» у Черкаській міськраді Сергій Кудактін, депутат міськради цієї ж фракції Інна Бандура та багато прихильників партії «Європейська солідарність» з числа черкащан.

Тим часом на думку відомого у Черкасах молодого політика, націоналіста Юрія Ботнара, який нині воює проти окупантів, особливої ролі, відставка Залужного особливо ні на що не вплине. А заміна Залужного на Сирського ситуацію на фронті кардинально не змінить.

Свою позицію він виклав на власній сторінці у «Фейсбук»:

«ПреЗЕдент Зеленський замінив Залужного на Сирського через «потребу змін в армії». Дивне не рішення, а його декларована причина. Сирський та «зміни» — це полярні речі. Єдині, для кого вони справді відбудуться — це «люди Залужного», яких посунуть на користь «команди Сирського». Решта Збройних Сил України істотних, а тим більше якісних, змін не відчує. Все залишиться, як було. Нормальних не призначатимуть. Армійська корупція, кумівство, бюрократія та дов***м зміцняться. Розумну ініціативу душитимуть. Совок залишиться совком».

P.S.

Як щойно стало відомо Президент присвоїв генералу Залужному звання Героя України.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *