На Черкащині презентували виставку фоторобіт «Час вийти на світло»

10 історій у світлинах. На Черкащині презентували виставку фоторобіт «Час вийти на світло». Це – проект про людей із інвалідністю.

Такі виставки будуть представлені лише у трьох областях: на Черкащині, Івано-Франківщині та Тернопільщині. Втілила проект громадська спілка «Ліга Сильних» у партнерстві з «Укрзалізницею».

– Безбар’єрність можна розглядати у двох аспектах: фізичному та ментальному, – зауважила Наталія Кравченко. – І якщо фізичний – це розбудова доступного середовища для людей із інвалідністю, то ментальний – це особиста робота кожного над безбар’єрністю власного сприйняття, культурою мислення та ставлення до оточення. Адже ми всі однакові у прагненні до перемоги, до гідного життя та самореалізації. Вдячна організаторам за втілення цієї важливої ініціативи та учасникам проекту за мужність розповісти свої історії.

Про внутрішні упередження щодо себе та зміну ставлення людей навколо розповіла учасниця проекту з Черкащини Оксана Максимів. Коли дізналася про хворобу та те, що буде пересуватися на кріслі колісному, дівчина три роки не виходила з дому.

– Щаслива, що є організації, які дають можливість говорити про людей із інвалідністю, адже, на жаль, зараз такий час, що нас стає все більше,  замовчувати і відкладати на потім цю тему – не на часі, – каже Оксана. – Адже ми так само хочемо спілкуватися, легко відвідувати громадські місця, подорожувати, переїздити з міста в місто. 

Такі проекти важливі не тільки задля того, щоб робити людей із інвалідністю видимими, а й додавати впевненості тим, хто набув інвалідності.

– Життя продовжується, яке б воно не було, – переконана дівчина. – Треба вірити в себе, творити, реалізовувати свої таланти. У якийсь момент я готова була здатися, однак я познайомилася з тими людьми, які мені свого часу сказали: “Пора йти гуляти, весна прийшла”. І я їх послухала.

Оксана займається творчістю, малює, обожнює кераміку та акторство. Нещодавно долучилася до потужного безбар’єрного проекту, який втілили на Черкащині. Це – вистава “Після Перемоги”, який підготували у співпраці з обласним театром. Увесь акторський склад – люди з інвалідністю. 

Додамо, що оглянути виставку можна в холі залізничного вокзалу впродовж наступних двох тижнів. 

За інформацією пресслужби Черкаської ОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *