У Черкасах вшанували пам’ять великого польського композитора

На Черкащині вшанували пам’ять уродженця краю польського походження Кароля Шимановського, фундатора польської композиторської школи ХХ століття. Вечір пам’яті великого польського композитора Кароля Шимановського провів актив Польського культурного центру Черкащини, що носить його ім’я.

Вшанування пам’яті знаменитого уродженця Черкащини польського походження, відбулось із нагоди 87-х роковин від дня смерті видатного композитора і піаніста.

Поляки надзвичайно високо цінують внесок Кароля Шимановського у розвиток культури і його музичну спадщину. Ім’я творця безсмертної музики внесено до десятка найвеличніших діячів культури Польщі.

Кароль Мацей Шимановський народився і виріс у маєтку Шимановських, у мальовничому українському селі Тимошівка, що поблизу міста Кам’янка.

У цьому селі він прожив кращі роки свого життя і створив значну частину своїх творів.

– Кароль Шимановський дуже любив свою малу батьківщину і завжди надзвичайно тепло згадував рідну Тимошівку, яку цінував більше за будь-які скарби Світу. Після здобуття Польщею незалежності родина Шимановських прийняла рішення виїхати на історичну батьківщину. Відтоді великий композитор більше ніколи не бачив Тимошівки, натомість пам’ятав про неї до кінця життя. Коли його запитували рідні про те, щоби він хотів, щоб йому подарували на день народження, він часто відповідав: «Подаруйте мені золоті пшеничні лани, що біля Тимошівки», – розповів керівник Польського культурного центру імені Кароля Шимановського Геннадій Лінєвич.

Також він повідомив, що напередодні заходу очолювана ним делегація вшанувала пам’ять великого композитора у його рідному селі Тимошівка, поклавши квіти і вклонившись видатному уродженцю Черкащини на місці, де колись був родинний маєток Шимановських. Нині там школа, що носить його ім’я, на вході якої встановлено меморіальну дошку.

– Так склалось, що нині школа не працює, бо та невеличка кількість тимошівських школярів здобуває навчання у Кам’янці. Силами активу польської спільноти Черкащини та за сприянням місцевої влади та громадськості у школі створили кімнату-музей Кароля Шимановського, де зібрано частину речей родини митця. Незабаром музей мають перенести до сільського будинку культури. Представник польської спільноти, відомий черкаський художник Володимир Яковець створив картину Кароля в оригінальній техніці. Такого портрету немає навіть в музеї Кароля Шимановського у Закопаному (Польща), – додав Геннадій Лінєвич.

Учасники вечора пам’яті прослухали дуже змістовну і цікаву розповідь про творчість Кароля Шимановського, яку провела Тетяна Новікова – викладач музичної школи №1 імені Миколи Лисенка. Присутні також почули уривки із творів композитора.

Представник польської спільноти краю, відомий скрипаль Олексій Бельський розповів про особливості скрипкової спадщини (скрипкових творів) композитора, відзначив вплив творчості Клода Дебюссі та Моріса Равеля, з якими познайомився, перебуваючи в Парижі. Відтоді твори Кароля Шимановського в значній мірі створювалися під впливом імпресіонізму.

Помер композитор 29 березня 1937 року у місті Лозанна. Пізніше тіло перевезли для прощання до Варшави, а поховали Шимановського на Національному пантеоні в Кракові.

Володимир Лимаренко-Полянський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *