Фільм про те, як починалась війна, презентували у Черкасах школярам і студентам

16-ти хвилинний ролик двогодинного документального фільму про те, як починалась війна росії проти України, Черкаським старшокласникам та студентам Черкаської медичної академії презентували координатори освітнього проєкту «Як починалась війна».

Як «City News» вже інформував читачів,  з початку тижня у Черкасах працює команда освітнього проєкту «Як починалась війна». У рамках проєкту, його керівник – партизан з Луганщини, Герой України Володимир Жемчугов та координаторка Олена Жемчугова проводять зустрічі зі студентсько-учнівською молоддю.

– Кілька років тому, спілкуючись із школярами, ми звернули увагу на факт, що діти дуже мало знають про події 2014 року, які повністю змінили життя нашої мирної країни. І справді, коли це все починалось, їм було по 5 – 6 років. Тож, ми вирішили, що ці прогалини необхідно ліквідувати. Молодь має знати, хто наші вороги, чому із за що вони з нами воюють, і за що воюємо ми, – окреслив мету проєкту Володимир Жемчугов.

Проєкт стартував восени 2022 року і за цей час побував у багатьох регіонах України. З початку року команда проєкту відвідала три обласних міста, Черкаси ж стали четвертим обласним центром, куди цьогоріч приїхали представники проєкту «Як починалась війна».

– Найкраща наша пропаганда – це правда. Під час заходів ми показуємо молоді 16 хвилинний ролик – нарізку епізодів із нашого двосерійного документального  фільму про початок війни в 2014 році (повну версію можна подивитись на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України). Відео для стрічки робили звичайні люди на побутові фото- відео камери, смартфони і часто при цьому дуже ризикували, знімаючи події буквально перед носом у окупантів. Зараз діти майже не цікавляться тим, що було в 14-му році, адже багато з них в той час були ще зовсім маленькі. Але якщо ми втратимо молодь – втратимо Україну. Тому цей проєкт ми робимо для того, аби молодь знала, хто наші вороги, – розповів Володимир Жемчугов.

Особливе місце  і значення у ході зустрічей пан Володимир приділяє безпосередньому спілкуванні з дітьми.

– За два роки ми відчули фідбек від дітей. У різних областях чули багато запитань,  які повторюються: «чому росіяни прийшли нас вбивати?, «чому вони почали цю війну? – додав він.

– Російські загарбники воюють не за багатства нашої країни, не за її територію, а за те, щоб нас не було. Логіка проста: не буде українців на цій землі, і не буде України. А ми воюємо за те, щоб вільно жити на своїй землі. Ось чим ми відрізняємось від них. У Броварах був такий випадок. Одинадцятикласник на зустрічі встав і сказав: «Мене звуть Петро. Я у перший клас пішов у Донецьку у 2014 році. Учителька привела до нас у клас двох російських військових із автоматами. Вони розповідали нам, що захищають нас від київської фашистської влади. Зараз переді мною Ви і з вами два полковники, які говорять, що росія на нас напала, і що російські військові прийшли вбивати українців. Кому із цих військових мені вірити?».Діалог із Петром побудував, ставивши йому прості запитання  на логіку і сам школяр, відповідаючи на них дійшов правильних висновків. Я у нього запитав: «Донецьк – це яка країна?». «Україна», – відповів він. «Що в Україні робили військові іноземної держави?», – запитав я. Петро, подумавши, відповів: «Іноземні військові зі зброєю у іншій країні законно ніяк не могли опинитись. Лише могли вторгнутись». «Добре», – кажу, – А зброя тоді їм для чого у чужій країні?». «Мабуть, щоб убивати місцевих жителів», – зробив висновок хлопець. Тож він сам і відповів на свої ж запитання і зробив правильний висновок, – навів приклад Володимир Жемчугов.

За словами автора проєкту, молодь у різних регіонах сприймає їх проєкт по різному.

– Найбільше негативу ми відчули, працюючи на Київщині, а найприязніше нас сприймали на Волині, – заначив автор проєкту.

 Черкаська молодь показала себе патріотичною і непогано поінформованою.

Юні черкащани правильно відповіли на провокаційне запитання пана Володимира щодо дати початку війни, яка розпочалась не 24 лютого 2022 року, як часто кажуть, а 20 лютого 2014 року.

Один зі старшокласників правильно відповів навіть на неправильно сформульоване запитання. Бо дав чітке, правильне і вичерпне тлумачення понять «народ», «нація» і пояснив чим вони відрізняються.

Проте, як виявилось пан Жемчугов, поставивши запитання: що таке народ і що таке нація? Як виявилось, мав на увазі не ці поняття, а мову, яка є однією із найголовніших ознак національної ідентичності.

Наприкінці зустрічі команда проєкту Володимир Жемчугов роздав учням та студентам книжки патріотичного змісту та охоче позував для колективного фото зі студентами Черкаської медичної академії.

Довідка:

Володимир Павлович Жемчугов народився 7 вересня 1970 року у м. Красний Луч, Луганська область – український партизан, учасник російсько-української війни. Провів 11 місяців у російському полоні, втратив обидві руки та зір. Після звільнення повернувся в Україну та почав проходити курс лікування. Закінчив Алчевський гірничо-металургійний інститут. Працював у Грузії. У 2015 році поїхав у Луганську область, щоб допомогти рідним, 29 вересня 2015 року випадково підірвався на розтяжці, внаслідок чого втратив кисті обох рук і зір. З важкими пораненнями потрапив у полон. Спочатку утримувався в шпиталі у Луганську, з 30 травня 2016 року ув’язнений в Луганському СІЗО, де піддавався допитам контррозвідувальних органів проросійських бойовиків. Був звинувачений у підриві залізничної колії в районі Лутугиного та електроопори в Хрящуватому, а також у тому, що виступав проти політики російської федерації на пострадянському просторі та був завербований військовослужбовцями Збройних сил України. Звільнений з полону шляхом обміну. За особисту мужність та героїзм, незламність духу у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу 21 січня 2017 року Володимиру Жемчугову було присвоєно звання Герой України з врученням ордену «Золота Зірка». З 2018 року активний учасник державних та волонтерських заходів в Україні та за кордоном, зокрема проводить національно-патріотичні лекції-бесіди зі студентами, школярами, курсантами, військовослужбовцями.

Володимир Лимаренко-Полянський

Володимир Жемчугов і студентки Черкаської медичної академії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *