Хто має право на бронь від мобілізації? – Роз’яснення від пресофіцера Черкаського обласного ТЦК

18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію.  Що варто знати, щоб не потрапити у халепу? «City News» продовжує публікувати роз’яснення  пресофіцера Черкаського обласного ТЦК та СП Аліни Кривошеї:

– Відповідно до статті 25 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу:

1) в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування на посадах державної служби категорії «А», голів обласних, районних, рад, сільських, селищних, міських голів; державної служби категорій «Б», «В», в органах місцевого самоврядування – не більше 50 відсотків від кількості військовозобов’язаних цих категорій у вищезазначених органах.

2) в органах Національній поліції України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань, органах прокуратури, Бюро економічної безпеки України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній кримінально-виконавчій службі України, Службі судової охорони, в судах, установах системи правосуддя та органах досудового розслідування;

3) на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань або функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Хто не підлягає мобілізації за новим законом?

Певні категорії громадян, які можуть претендувати на відстрочку від призову. Варто зазначити, що відстрочка не звільняє від військової служби, а лише відкладає виконання військового обов’язку на певний термін. Ті, хто отримав відстрочку, залишається на військовому обліку Згідно з статтею 23 Закону України «Про мобізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані за станом здоров’я, за сімейними обставинами, у зв’язку з професійною діяльністю, у зв’язку з навчанням та/або набуттям наукового ступеня.

Відстрочку за станом здоров’я можуть отримати люди з інвалідністю або тимчасово непридатні до військової служби за висновком військово-лікарської комісії. Йдеться про термін до шести місяців.

Відстрочку за сімейними обставинами можуть отримати чоловіки та жінки, які мають неповнолітню дитину та чоловіка чи дружину, які проходить військову службу.

За сімейними обставинами можуть також звільнити від мобілізації. На таке мають право:

жінки та чоловіки, які утримують трьох і більше дітей до 18 років;

одинокі матері/батьки, які виховують дитину до 18 років;

усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки дітей-сиріт або позбавлених батьківського піклування до 18 років;

жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Читати за темою: Оновити дані військового обліку військовозобов’язані мають до серелини липня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *