На Черкащині триває епідсезон гострих кишкових інфекцій: 310 випадків з початку року
На Черкащині триває епідсезон гострих кишкових інфекцій (ГКІ). З початку сезону в регіоні вже зафіксовано 310 випадків захворювання
Про це на брифынгу в Черкаськый ОВА повідомив генеральний директор ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Володимир Папач.
– Всі випадки мали побутовий характер і були пов’язані з порушенням правил особистої гігієни. Зокрема, через недотримання умов і термінів зберігання, приготування та споживання харчових продуктів в домашніх умовах. Спалахів ГКІ та харчових отруєнь в області наразі не зареєстровано. Проте, продовжують фіксуватися випадки ботулізму. З початку року їх було 7, 8 людей постраждали. Останній випадок зареєстровано в Черкаському районі. Для запобігання поширенню інфекцій фахівці проводять моніторинг безпечності питної води, ґрунту, піску в місцях рекреації тощо. Результати досліджень передають обласному управлінню Держпродспоживслужби та головам територіальних громад,- сказав лікар.
Черкащан закликають дотримуватися профілактичних заходів:
вживати лише безпечні, доброякісні харчові продукти;
вживати свіжоприготовані страви;
дотримуватися правил термічної обробки їжі, термінів та умов зберігання;
ретельно мити овочі, фрукти та ягоди;
не купувати продукти на стихійних ринках;
використовувати для пиття та приготування їжі лише якісну воду;
дотримуватися правил особистої гігієни;
відпочивати лише на офіційних пляжах;
у разі виникнення ознак інфекційного захворювання терміново звертатися за медичною допомогою.
Пам’ятайте: дотримання простих правил допоможе зберегти ваше здоров’я та здоров’я ваших близьких!