Вечір пам’яті В’ячеслава Чорновола сьогодні проведуть у Черкасах

Вечір пам’яті В’ячеслава Чорновола до 85-річчя з дня народження сьогодні відбудеться у Черкасах о 14 годині в міському будинку культури імені Івана Кулика.

Про це повідомив організаційний комітет з підготовки заходу.

Ідею вшанувати пам’ять земляка – видатного борця за незалежність України 80-90-х років XX століття, озвучили під час одного з пленарних засідань сесії Черкаської міської ради.

В’ячеслав Чорнові́л (24 грудня 1937 – 25 березня 1999 рр) – український дисидент, активіст руху опору проти зросійщення та національної дискримінації України, політик, громадський діяч, літературний критик, провідник Народного Руху України, народний депутат I—III скликань (1990—1999), Герой України (посмертно), ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року. За проукраїнську та  правозахисну діяльність 17 років провів у неволі – ув’язненим в мордовських таборах та на засланні.  

Як лідер Народного Руху України і нардеп боровся за зміцнення української державності, утвердження демократії, європейську інтеграцію України, засуджував політику офіційної (проросійської за сутністю) влади України щодо ядерного роззброєння України, бо вважав, що без ядерний статус України – загроза територіальної цілісності та безпеки держави.

Загинув під час автомобільної катастрофи неподалік Борисполя за досі нез’ясованих і вельми підозрілих обставинах.

Чимала частина суспільства досі переконана, що загибель Чорновола – не трагічний збіг обставин, а добре організоване політичне вбивство з метою прибрати його як ймовірного кандидата на президентських виборах 1999 року – небезпечного конкурента проросійського ставленика і чинного на той час Президента України Леоніда Кучми. У той період майже невідворотна перемога Чорновола на президентських виборах означала б кардинальну зміну політичного вектора країни і вихід її з під впливу Кремля.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *