Через чутки про закриття «Черкаський професійний ліцей» втрачає учнів і абітурієнтів

Перспектива реорганізації, яка тягне за собою ліквідацію нависла над Черкаським професійним ліцеєм. Офіційного рішення про це немає, але невизначеність і інтриги у колі освітян настільки збурили батьків, що вони ініціювали збори. У ході емоційного обговорення ситуації батьки вирішили звернутись до Міністерства освіти з вимогою не закривати ліцей, який вони і педагоги вважають кращим закладом профтехосвіти у Черкасах. Тим часом через ті ж інтриги заклад вже втрачає абітурієнтів і учнів.

«City News» вже інформував читачів про ситуацію, що склалась навколо «Черкаського професійного ліцею». Чутки про загрозу закриття чи то реорганізації навчального закладу з’явились ще навесні. Тоді батьки учнів ліцею відповіли на них акціями протесту, які знайшли відображення у медіапросторі Черкас, у т.ч. і у сюжетах теленовин «Суспільного».

З новою силою емоції у батьківському та викладацькому колективах ліцею закипіли після візиту до Черкас  представниці Міністерства освіти і науки. Вона відвідала низку закладів профтехосвіти, у тому числі і «Черкаський професійний ліцей».

Спілкуючись із викладацьким колективом закладу представниця Міністерства поінформувала про ймовірну реорганізації ліцею, оскільки його приміщення і територія потрібні для Харківського національного університету цивільного захисту. Виш, відокремленим підрозділом якого нині є і сусід ліцею – Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, звернувся до Міністерства з офіційним листом де поінформував про наміри перевести особовий склад до Черкас і проханням передати для цього йому приміщення Черкаського професійного ліцею.

Також, стало відомо і про розробку у Міністерстві дорожньої карти щодо реорганізації «Черкаського професійного ліцею».

Ситуацією щодо невизначеності подальшої долі ліцею скористались недобросовісні колеги по цеху.

Поки викладачі ліцею ведуть кампанію щодо набору учнів у підготовці до нового навчального року, яка нині у розпалі, хтось підігрівав градус, переконуючи абітурієнтів і учнів у тому, що рішення про реорганізацію закладу – реальна перспектива. Тож, з логіки, навіщо туди вступати на навчання?

Негласна кампанія проти «Черкаського професійного ліцею» вже принесла неприємні наслідки. Заклад покинули низка  абітурієнтів, які перед цим подали туди документи на навчання. Серед перебіжчиків вже є кілька студентів-другокурсників.

Тим часом батьки учнів ліцею зібрали збори, щоб визначити власну позицію щодо того, що відбувається.

Кілька годин у актовій залі ліцею тривали емоційні виступи батьків і викладачів.  

Зрештою батьки вирішили звернутись до Міністерства освіти і науки з вимогою не закривати ліцей, який вони вважають кращим у галузі профтехосвіти обласного міста.

Звернення у Міністерство освіти найближчим часом передасть делегація від батьків, яка планує їхати до столиці.

Цитуємо текст звернення:

«07.082024 року відбулися загальні збори трудового та батьківського колективу,  за  ініціативи батьків. Підстава: інформація з листа МОН № 1/10573-24 від 14.06.2024 року, у відповідь на лист від 05.06.2024 року №24/1247-04,  направлений міністерству  від освітнього омбудсмена Горбачова С. І., з якого слідує, що МОН розробляє дорожню карту можливої реорганізації ДНЗ «Черкаський професійний ліцей», а також лист №02-5/491 від 15.07.2024року направлений голові первинної профспілкової організації Андрєєвій Л. І. від в. о. директора ДНЗ «Черкаський професійний ліцей» Коваленко О. Г. про  імовірну організацію юридичної особи, як відповідь на лист від очільника обласного управління освіти і науки ЧОДА Данилевського В. В. На збори було запрошено представників управління освіти і науки ЧОДА, які не відреагували та не з’явилися для роз’яснення питання. Категорично заявляємо, що ми проти реорганізації ДНЗ «Черкаський професійний ліцей», з наступних підстав: ДНЗ «Черкаський професійний ліцей» є кращим в Черкаській області закладом професійно-технічної освіти,  має найсучасніші та найпотужніші навчальну і матеріальні бази (деревообробна, дві зварювальні, дві автослюсарні майстерні, майстерні кам’яних, плиточних та штукатурних робіт, електромонтажна та майстерня слюсарів-складальників). Заклад має сучасний гуртожиток, їдальню, бомбосховище, спортивний майданчик, який в деяких закладах відсутній. Навчальний заклад дає інтегровану освіту, бо кожен випускник має по дві, а то і три спеціальності, чого не можуть дати інші навчальні заклади у регіоні. Високий рівень викладацького складу дає такий рівень фахової  підготовки, що роботодавці, які беруть учнів на практику після першого курсу,  визначають їх конкурентоспроможність   в порівнянні з учнями старших курсів інших навчальних закладів у регіоні. Основною причиною ліквідації навчальних закладів у нашій країні, як правило, була їх малокомплектність.  А в ДНЗ «Черкаський професійний ліцей» в 2023-2024 навчальному році  навчалося  470 здобувачів освіти. Вимагаємо рішення про реорганізацію того чи іншого навчального закладу професійної освіти Черкас ухвалювати на підставі чіткого об’єктивного аналізу справ у кожного із навчальних закладів, бо з державницької позиції реорганізовувати потрібно слабші навчальні заклади, а не сильніші.Батьківський і трудовий колективи  категорично проти закриття чи реорганізації ДНЗ «Черкаський професійний ліцей», бо він є найкращий!».

Володимир Лимаренко-Полянський

Читати за темою: Черкаський професійний ліцей» хочуть ліквідувати, щоб дати приміщення харківському вишу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *