Черкасирада проголосувала проти забудови історичного Замкового узвозу

Черкаська міська рада скасувала містобудівні умови, які дозволяли забудову Замкового узвозу. Міський депкорпус підтримав електронну петицію городян у повному обсязі.

Депутати Черкаської міської ради нарешті визначились зі свою офіційною позицією щодо проблеми, яка розбурхала громадськість міста і вивела громадських активістів на мітинг.

Йдеться про питання житлової забудови вул. Замковий узвіз.

Раніше міська влада видала забудовнику містобудівні умови, благословивши у такий спосіб житлову забудову, а обіцяний владою розгляд питання на громадському обговоренні чомусь так і не відбувся.

Противники забудови зареєстрували електронну петицію з вимогою скасувати містобудівні умови, яка у рекордні строки набрала значно більшу кількість голосів черкащан ніж та, якої досить, щоб спонукати міську владу винести петицію на розгляд сесії Черкаської міської ради.

Фірма забудовник і її лобі у міській раді вперто не бажали йти на поступки громаді міста і розлючені активісти вийшла на вулицю.

Багаточисельний і дуже емоційний мітинг проти житлової забудови Замкового узвозу, що відбувся кілька тижнів тому, спонукав депутатський корпус Черкас зрештою втрутитись у ситуацію.

Під час чергового пленарного засідання сесії Черкаської міської ради депутатська більшість підтримала у повному обсязі вимоги черкащан викладені у електронній петиції про скасування раніше виданих містобудівних умов щодо забудови Замкового узвозу.

Міського голови Черкас Анатолія Бондаренка на цьому пленарному засіданні не було. Замість нього сесію вів секретар міськради Юрій Тренкін.

На його думку те, що депутатська більшість підтримала петицію ще не гарантує, що це остаточно вирішить питання, відбудеться забудова Замкового узвозу чи ні.

– Петиція набрала рекордну кількість голосів. Це говорить про те, що громада має своє бачення щодо призначення цієї земельної ділянки. Ми як депутати повинні чути людей і виконувати їхню волю. Тож сьогодні, на мою думку, це було не голосування депутатів, а волевиявлення громади. Ця петиція не відповідає вимогам чинного законодавства, бо сесія міськради не повноважна видавати чи скасовувати містобудівні умови. Тому прийняття цього рішення має рекомендаційний, декларативний характер. Маю надію, що керівник департаменту відреагує відповідно до голосування депутатів та волевиявлення містян, – спілкуючись із журналістами сказав Юрій Тренкін.

Міська фракція партії «Європейська солідарність» одноголосно підтримала

петицію щодо зупинення забудови Замкового Узвозу у Черкасах.

Сергій Кудактін: Замковий узвіз – візитівка Черкас!

– Ще при актуалізації генерального плану міста ми виступали проти руйнування історичного куточку міста. Громада міста абсолютно справедливо виступила з вимогою не допустити забудову Замковго узвозу. Однак і залишати його у такому стані, як зараз, теж не можна. Замковий узвіз потребує кардинально більшої уваги з боку міської влади ніж та, яка є нині. Замковий узвіз – це історичне місце. Тут знамениті й заповідні крутосхили, які ховають під собою неоціненні і ще не знайдені скарби наших пращурів. Я маю на увазі давні поселення людей, які передували появі тут міста з грізною фортецею. У ті часи це був справжній фронтир: прикордонний край, землі, що межували з Диким полем, звідки сюди степовим вихором налітали ворожі кочовики. Історія Замкового узвозу – це не про житлову забудову, а про  збереження пам’яті про наших героїчних пращурів. Це місце дихає історією, і нам усім, і громаді і владі треба думати про те, як зберегти і тут дух історії, зберігши старе, створити нове. Зробити так, щоб не лише черкащанин, а й будь-який гість з близьких чи далеких країв, потрапивши сюди міг відчути глибинну силу і могутність наших предків. Тих древніх і хоробрих черкасів, яких боялись вороги так як гніву Божого. А ще Замковий узвіз – чудове місце для створення оглядових майданчиків з яких кожний зможе насолоджуватись нашими черкасько-дніпровськими краєвидами. Переконаний, що спільними зусиллями влади і громади можна і треба зробити Замковий узвіз – візитівкою Черкас, – висловив думку голова фракції  партії «Європейська солідарність» у Черкаській міській раді Сергій Кудактін.

Інна Бандура: Замковий узвіз – перлина Черкас, а не спальний район

– Вважаю це перемогою волі громади, думку якої міська влада раніше чомусь не врахувала. Мені, як черкащанці і депутатові Черкаської міської ради дуже приємно, що це рішення підтримала вся наша команда – фракція партії «Європейська солідарність» у Черкаській міській раді. Із сімох депутатів проголосувало шестеро (один був відсутній по поважній причині). І так, за петицію черкащан, окрім мене проголосували лідер фракції Сергій Кудактін, Сергій Шабатура, Сергій Рубан, Руслан Батир і Віталій Красюк. Замковий узвіз – один з небагатьох куточків міста, де ще живе історія нашого чудового міста. І наше завдання як депутатів Черкаської міської ради, зробити все для того, щоб цей куточок живої історії Черкас зберігся, а не загубився у нетрях фешенебельних хмарочосів, на кшталт тих, що «зі скла і бетону». Замість того, щоб наліплювати навколо Замкового узвозу багатоповерхівки, треба, по-перше, навести лад у тому місці, реставрувати старі будинки, які там стоять, ймовірно ще з позаминулого століття, ліквідувати смітники, вирубати чагарники і максимально облагородити ту територію. За нормального ставлення до Замкового узвозу з боку міської влади це місце буде легко перетворити на один з потужних туристичних магнітів Черкас, чого так потребує місто. Замковий узвіз –  це перлина Черкас. Всім треба це зрозуміти і докласти зусиль до того, щоб так і стало, – пояснила свою позицію депутат Черкаської міської ради голова фракції  партії «Європейська солідарність» у Черкаській міській раді Інна Бандура.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *