Безоплатно відвідувати курси з робототехніки можуть жителі Черкас

Щоб підготувати школярів до навчання у закладах вищої освіти, у Черкаському державному технологічному університеті запровадили безоплатні курси з робототехніки, програмування та кібербезпеки. Про це Суспільному розповів декан факультету електронних технологій і робототехніки Андрій Чорній.

За його словами, розраховані курси на учнів черкаських шкіл. Хоч навчання вже розпочали, доєднатися ще можуть усі охочі.

“Ми працюємо із вимірюванням сигналу та його виведенням”, — додав він.

На занятті вступного курсу із основ робототехніки спочатку була теорія, а далі практика:

“Ми збираємо схему, беремо кнопки, світлодіоди, резистори”, — розповів Андрій Чорній.

Четвертий рік поспіль ці курси читає старший викладач Павло Клопотовський. Він зазначив, якщо студенти, які навчаються в університеті мають відповідні знання, то учні приходять з бажанням навчатися:

“На курси приходять учні з різних класів і різних рівнів початкових знань. Тому ми намагаємося їх всіх підтягти до одного рівня, щоб потім спілкуватися на одному рівні. Буде узагальнювальний проєкт, який систематизує усі знання, з чим ми працювали і отримаємо готовий виріб”.

Пояснення матеріалу та робота із приладами мотивують навчатися на курсах із робототехніки, розповів учень школи №20 Олег Ротте:

“Можливо мені так сподобається, що це переросте в якусь роботу”.

Школяр Олег Якуба курси у ЧДТУ відвідує три роки поспіль. Розповів, що навчився програмуванню та дізнався про будову приладів:

“Найбільш цікаво – це саме програмування, код дуже цікаво. Добра пам’ять потрібна, щоб запам’ятати всі ці коди та як побудована схема, яку підключаєш”.

Як розповіла викладачка курсу “Основи програмування та кібербезпека” Олена Панаско, поки що у групі три слухачі, але відкриті до нових учнів. Вона додала, що курс розпочинається з основ програмування:

“І закінчується якимись специфічними задачами суто сфери кібербезпеки: це криптографічні методи захисту, безпека ІТ-інфраструктури і таке інше. Основна мета цих курсів — показати, що сфера кіберзахисту і кібербезпеки багатогранна, і вбачаючи із назви курсів, це вже є показником того, що це комплексна тема і відповідно ця сфера передбачає багатоплановість”.

“Базові задачі з курсу після занять вже може зробити самостійно”, розповів школяр Борислав Курінний:

“У мене батько програміст і я років із семи вчу програмування, мені воно подобається і думаю зв’язати з ним далі життя”.

Отримавши знання у сфері ІТ-технологій, школярі краще орієнтуватимуться у закладах вищої освіти, зазначив Андрій Чорній. Та додав, що готові навчати учнів будь-якого віку:

“У нас є набори «Ардуіно», є «Легонабори», окрім теорії, це можна все наочно побачити, скрутити, помацати, налаштувати — дітям це цікаво. Приходять дітки, ніяких зобов’язань з їхнього боку немає, це безплатно, вони себе пробують”.

За словами Андрія Чорнія, ті, хто приходять на курси — усі, зазвичай, залишаються та завершують їх.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *