Черкаські депутати просять змінити законодавство, через яке у міста забирають понад сто мільйонів

Щороку бюджет Черкас втрачає десятки мільйонів гривень через фінансовий інструмент, запроваджений вищою владою в Україні. Цьогоріч сума такої втрати становить понад 100 мільйонів гривень, а в наступному – 112,5 млн грн.

Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України ухвалили депутати Черкаської міської ради під час чергового пленарного засідання сесії. У тексті викладено прохання внести зміни до чинного законодавства в частині горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів та відмінити реверсну дотацію з місцевих бюджетів.

Згаданий фінансовий інструмент запроваджений у 2015 році.

Механізм горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів, передбачає вилучення у вигляді реверсної дотації коштів до державного бюджету з місцевих бюджетів, що забезпечили рівень надходжень окремих податків у розрахунку на 1 жителя вищий, ніж у середньому по Україні.

Відтак, будь-яке збільшення надходжень до місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб призводить до збільшення суми передачі реверсної дотації з відповідного місцевого бюджету та зменшення у органів місцевого самоврядування значного ресурсу.

«Це не стимулює збільшення надходжень до місцевих бюджетів та позбавляє місцеві бюджети значного фінансового ресурсу. На сьогодні такий фінансовий інструмент потребує перегляду та коригування. Так,  обсяг реверсної дотації у м.Черкаси становив у 2018 році – 42,2 млн.грн., у 2019 році – 67,9 млн.грн., у 2020 році – 90,5 млн.грн., у 2021 році –  106 млн.грн., на 2022 рік  – 112,5 млн.грн.,   що на 5,7 відс. більше ніж у 2021 році. 
У результаті, реверсна дотація бюджету Черкаської міської територіальної громади становить близько 7 відсотка очікуваних надходжень податку на доходи фізичних осіб.   
Реверсна дотація зменшує будь-яку мотивацію місцевої влади залучати інвестиції, збільшувати кількість робочих місць, проводити заходи по легалізації заробітної плати, тому що чим більше робочих місць створено, чим більше сплачується ПДФО, тим більша реверсна дотація з бюджету.
Враховуючи вищевикладене з метою стимулювання місцевих бюджетів до економічного розвитку регіонів та збільшення надходжень податку на доходи фізичних осіб, ми, депутати Черкаської міської ради, звертаємось із проханням:
внести зміни до чинного законодавства в частині горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів та відмінити реверсну дотацію з місцевих бюджетів», – йдеться у тексті звернення.
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *