Черкаська міськрада заявила про солідарність з народом Казахстану

Черкаська міська Рада звернулась до Президента України та Верховної Ради  із вимогою виступити з офіційними заявами про підтримку народу Казахстану, який став черговою жертвою російської агресії.

Текст заяви з трибуни міської ради зачитала депутат Любов Майборода – активний учасник руху за незалежність України, свободу і демократію.

– Те що відбулось у Казахстані – це спроба Росії зберегти свої імперські претензії, спроба володарювати. Нам не потрібен такий світ. Україна 30 років незалежна. Ми маємо зберегти цю незалежність, і дуже важливо зберегти єдність. Пропоную висловити солідарність з народом Казахстану і звертаємось до керівництва України з тим, щоб воно дало оцінку тм подіям, які відбуваються у Республіці Казахстан. Звертаємось до Президента України та Верховної Ради з тим, щоб вони зробили офіційні заяви з підтримкою народу Казахстану який став черговою жертвою російської інтервенції. Засудити політику країн ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку, до якої окрім Російської Федерації входять Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Таджикістан), які ввели війська у Республіку Казахстан. Хочу нагадати, що відповідно до міжнародного права, війська у Казахстан країни ОДКБ могли ввести тільки у випадку воєнної інтервенції. Натомість, ніякої інтервенції у Казахастані не було, а на вулицю вийшли сотні тисяч громадян цієї держави, які виступили проти діючого режиму. Є відео де російські снайпери розстрілювали молодих казахів так, як вони розстрілювали Небесну Сотню на Майдані, – сказала  Любов Майборода.

За підтримку звернення проголосував 31 черкаський обранець.

Окрім іншого у тексті на адресу вищої виконавчої та законодавчої влади в Україні наведено паралелі між нинішніми подіями у Казахстані і кривавими подіями на Майдані під час революції Гідності:

«Всупереч всім міжнародним нормам права, на територію суверенної держави Республіки Казахстан були введені війска РФ, Білорусі, Вірменії і Киргизстану, внаслідок чого лише за офіційними даними було вбито 164 казаха, серед яких троє дітей. Наразі в Республіці Казахстан йде кривава зачистка, на цей момент затримано понад 8000 осіб. На наше переконання, процеси що відбуваються в Республіці Казахстан не лише порушують норми міжнародного права, що дозволяють порядок введення військ на територію інших держав і Конвенцію ООН з прав людини, а й є такими що безпосередньо пов’язані з війною в Україні, а саме включають в себе елементи російської інтервенції за сценарієм, що був задіяний в Україні в 2014 році військами РФ», – йдеться у зверненні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *