Олександр Скічко: «Державна екологічна інспекція має працювати і вирішувати проблеми»

До мене щодня надходить дуже багато звернень від людей. У топі за кількістю і градусом обурення – стан екології в області. Про це говорять і факти: Черкащина входить до десятки найбрудніших областей в Україні, хоча нас складно назвати промисловим краєм. Про це повідомляє на своїй сторінці Фейсбуку очільник Черкаської області Олександр Скічко.
Стихійні сміттєзвалища, незаконні вирубка лісів та користування надрами, забруднення повітря. Про це пишуть ЗМІ. Про це з деталями і фотографіями люди самі мало не щодня розповідають у Facebook, але про більшість із цих фактів, чомусь, не знають у Державній екологічній інспекції. Коли я порушив перед її представниками питання про незаконний видобуток піску в області, мені пообіцяли поставити його вирішення в план на… 2022 рік. Ні, це не одруківка – саме на 2022-й.
Сьогодні зібрав у Черкаській ОДА керівника обласної прокуратури О. Вороніна, начальника Управління СБУ в області Ю. Погасія, т.в.о. начальника Державної екоінспекції Центрального округу С. Поліщука, начальника управління державного екологічного нагляду цієї інспекції О. Познякова та інших фахівців, щоб разом дійти консенсусу: як контроль у сфері охорони довкілля зробити справді ефективним.
Є багато нарікань на роботу екологічної інспекції. Обговорювали, чому документи, зокрема позови, готуються некомпетентно. У чому причина бездіяльності, і чому відповідальність перекладається на правоохоронні органи. Чому по факту багато бюрократичних відмазок і дуже мало роботи. Чому збитків фіксується на десятки мільйонів гривень, а стягуються суми в 10–20 разів менші.
Ми не будемо на це спокійно дивитися – будемо реагувати. Державна екологічна інспекція має працювати і вирішувати проблеми, а не перекладати папірці з однієї папки в іншу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *