Черкаському обласному краєзнавчому музею – 105 років

Історія музею в Черкасах бере свій відлік з початку ХХ століття, коли в середовищі інтелігенції тодішнього повітового містечка виникла ідея створення музею. Ініціативну групу представників місцевого осередку «Просвіта» і вчительської громадськості міста очолив краєзнавець Дмитро Панасович Бочков (1887-1982). Втілити задум про створення музею вдалося у травні 1918 року.

Розповіли на сторінці Обласного краєзнавчого музею у соцмережі.

Новостворений музей розмістився у приміщенні на вул. Гоголівській, 115.

Певний час музей, об’єднавшись із архівом і науковою бібліотекою, розміщувався у приміщенні колишнього духовного училища за адресою: Черкаси, вул. Парадна, 19 (на розі сучасних вулиць Остафія Дашковича і Хрещатик).

1920 року музей був узятий на державне утримання і повернутий до приміщення на вулиці Гоголівській. Враховуючи аварійний стан цього приміщення у червні 1973 року було ухвалено рішення про закриття експозиції. 8 травня1985 року відбулося урочисте відкриття нового приміщення музею, збудованого в центрі Черкас, за адресою вул. Слави, 1.

Нове приміщення споруджено за проектом відомих черкаських архітекторів Л. С. Кондрацького, М. Я. Собчука, С. М. Фурсенка. Науковий консультант – О. М. Дубовий, інженер – А.П. Стеценко. Вся авторська група удостоєна державної премії України ім. Т.Г. Шевченка. Важливо зазначити, що будівля була спроектована спеціально для музею та залишається і сьогодні однією з найбільших і найвпізнаваніших в Україні.

Експозиція музею розмістилася в 30 залах на площі 2800 м2. Це дозволяє представити черкащанами і гостям обласного центру музейну колекцію, яка є найбільшим зібрання матеріалів і документів з історії, етнографії, природи та культури Черкащини.

З нагоди Міжнародного дня музеїв та річниці від часу заснування закладу у фойє музею розгорнуто виставку «З історії музею». Фотоматеріал виставки ілюструє різні періоди діяльності закладу: 1930-і рр., повоєнне життя, будівництво і відкриття нового приміщення у центрі міста Черкаси.

Складовою частиною експозиції стали матеріали, що висвітлюють науковий доробок співробітників закладу від 1980-х рр. до сьогодення. Хронологічно найпершими є путівники і видання про експозицію музею, її найцінніші експонати та екскурсійні маршрути. Чисельними є публікації науковців музею краєзнавчої, етнологічної, науково-методичної тематики. Статті, публікації, нариси, каталоги виставок розкривають нерідко маловідомі факти про складні та драматичні сторінки історії Черкащини, долі громадсько-політичних діячів, діячів культури, науки, уродженців краю. Цінними на виставці є видання до 100-річчя Черкаського обласного краєзнавчого музею та цікава ілюстрована дитяча книжка «Черкащина від А до Я».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *