Синоптики: соняшник йде на рекорд

Черкащани можуть розраховувати на нові рекорди зерна. Зокрема, й соняшнику. На відміну від торішнього недобору. А все – через дефіцит опадів і жорсткої посухи. Цього ж року погода кардинально змінила характер.

Про це розповідає у Facebook начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань (https://www.facebook.com/profile.php?id=100002538909100)

Незважаючи на більш пізні, ніж останніми роками, строки сівби, погода відстрочила дефіцит опадів, високі температури та суховійні явища. Натомість подарувала незвичну для останніх років прохолоду та періодичні дощі, які підтримували вологозапаси ґрунту.

Так, середня температура у травні максимальна температура не перевищувала 26-28 градусів. Кількість опадів становила від 1 до 2 норм. Агрометеорологічні умови сприяли появі дружніх сходів, були цілком задовільними для періоду листоутворення та сприяли формуванню потужної кореневої системи у соняшнику. Саме вона дозволятиме рослинам використовувати вологу з глибоких шарів в посушливі періоди

За спостереженнями агрометеорологів області, наразі на посівах соняшнику триває листоутворення, подекуди сформувалися суцвіття. Стан посівів добрий. Недобір ефективного тепла вище +5 градусів, порівняно з нормою, становить 80-120 градусів, що не являється критичним для нормального розвитку посівів. Тим більше, що на старті перший період спеки, проте нетривалий.

Загалом червень та липень очікують помірно теплими з позитивною аномалією температури за місяць на 1 градус.

За агрометеорологічними розрахунками, середньообласний врожай соняшнику в Черкаській області в 2021 році очікується високий, а валовий збір – рекордний.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *