В Умані напрацювали шляхи розвитку бізнес-ініціатив для військових

В Умані відбувся круглий стіл «Ветеран. Освіта. Agrostart-up», організований Міністерством у справах ветеранів України. Повідомляє Черкаський обласний центр зайнятості.

Тему бізнес-ініціатив та освіти для військових обговорили представники профільних міністерств та відомств, Державної служби зайнятості, закладів освіти, підприємці-ветерани, лідери громадських організацій та волонтери.

Заступник Міністра  у справах ветеранів України Ігор Безкаравайний у своєму виступі наголосив, що ефективним інструментом соціальної реабілітації та повернення атовців до мирного життя є підприємництво. Наразі важливим завданням  є створення комфортного освітнього середовища з основ підприємництва для ветеранів, а також підтримка їхніх бізнес-ініціатив в аграрному секторі – як на державному, так і на регіональному рівнях.

Заступник директора Державного центру зайнятості Артем Ріпенко розповів про послуги, які пропонуються учасникам АТО/ООС. Насамперед, це сприяння у працевлаштуванні, організації професійного навчання, а також започаткуванні власної справи.

Якщо клієнт виявив бажання відкрити власну справу, в центрі зайнятості йому запропонують пройти спеціальне тестування на визначення схильності людини до підприємництва. Далі – спеціалізовані курси з основ підприємництва, де викладають основи фінансової грамоти, юридичні аспекти підприємництва, вчать складати бізнес-план і робити реальний прорахунок витрат і прибутків. Фінальний крок – захист бізнес-плану та отримання одноразово  виплати допомоги по безробіттю.

Директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко зазначив, що на Черкащині від початку збройного конфлікту на Сході нашої країни, 159 учасників АТО/ООС, за фінансової підтримки Фонду загальнообов’язкового державного страхування України на випадок безробіття, започаткували власну справу. Варто відмітити, що виплата одноразово допомоги по безробіттю для ведення підприємницької діяльності передбачає лише стартовий капітал у розвитку малого бізнесу. Тож, було б доцільно, якби в програмах розвитку громад були передбачені кошти на створення нових робочих місць, зокрема, на розвиток малого і середнього бізнесу. За підрахунками Черкаської обласної служби зайнятості, середній розмір такої виплати для бійців становить близько 60 тис. грн.

У своєму прагненні створити оптимальні умови для професійної та психологічної адаптації наших бійців у мирному житті, Черкаська обласна служба зайнятості співпрацює з громадськими та волонтерськими організаціями, закладами освіти та іншими соціальними партнерами.

Водночас сфери діяльності, в яких черкаські військові втілюють власні бізнес-ідеї досить різноманітні, серед них: ведення зеленого туризму, вирощування сезонних ягід, бджільництво, виготовлення крафтових сирів, вирощування свійських тварин, пасажирські перевезення, роздрібна торгівля, дизайн та виготовлення меблів тощо.

З початку проведення Антитерористичної операції та Операції об’єднаних сил, за сприяння обласної служби зайнятості роботу отримали понад 2,6 тис. військових. Протягом січня-травня 2021 року працевлаштовані 108 осіб.

Джерело:  https://chk.dcz.gov.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *