У лісах Черкащини 5 клас пожежної небезпеки!

У лісах Черкащини утримується надзвичайна (5 класу) пожежна небезпека. За прогнозом Черкаського обласного центру з гідрометеорології, у найближчі дні триватиме суха та спекотна погода, а отже, й найвищий рівень пожежної небезпеки. Повідомляє Черкаське обласне управління лісового та мисливського господарства.

Основною причиною виникнення лісових пожеж завжди був і залишається людський фактор – понад 90% займань стаються через людську необережність чи недбалість. Досить часто відпочинок та дозвілля населення завдають безповоротної шкоди лісовому господарству.

Що означає 5 клас пожежної небезпеки:

  • заборонено відвідування громадянами лісів та в’їзду до зелених масивів транспортних засобів. Заборона діє для всіх, окрім працівників державної лісової охорони. Доступ до лісів обмежується згідно розпорядження Черкаської ОДА №203 від 09.04.2020 «Про заходи щодо запобігання виникненню лісових пожеж та дотримання вимог правил пожежної безпеки в лісах області на 2020-2025 роки».
  • Штраф від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за невиконання вимог пожежної безпеки в лісах.
  • Штраф від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі.
  • Штраф від 1800 до 3600 за забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров’я людей або для довкілля речовинами
  • Штраф до 5400-9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення.

Станом на 1.07.2021 р. у лісах держлісфонду трапилося 7 випадків низових лісових пожеж на загальній площі 1,71 гектарів. За порушення правил пожежної безпеки до адміністративної відповідальності притягнуто 8 осіб та сплачено штрафів 10,8 тис. грн.

Лісівники Черкащини звертаються до всіх громадян: будьте обережні з вогнем та дотримуйтеся правил пожежної безпеки у лісах!

Якщо ж ви виявили загоряння в лісі або поряд з ним, терміново повідомляйте обласне управління за телефоном (0472) 37-00-72 або 101.

Джерело: https://lis-ck.gov.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *