Канцерогени на дитячих майданчиках

Автомобільним шинам, непридатним для використання, винахідливі господарі дають нове життя: стара гума перетворюються на прекрасних лебедів, квітники та спортивні куточки, зазвичай пофарбовані в яскраві кольори. Та чи так все це безпечно, як красиво, особливо у спекотний період.

Що треба обов’язково знати:

Відпрацьовані автомобільні шини є відходами IV класу небезпеки.

До їх складу входить понад 120 шкідливих хімічних речовин, серед них сильні канцерогени, які згубно впливають на здоров’я людини, викликаючи онкологічні захворювання. Учені Міжнародного агентства з вивчення ракових захворювань дійшли висновку, що пил від шин (який утворюється у процесі зношування автопокришки), забруднює повітря та грунт. В ньому у великій кількості присутній дуже шкідливий канцероген — бензпірен, внесений у список особливо небезпечних речовин. Потрапляючи в оточуюче середовище і накопичуючись у ньому, бензапірен проникає в рослини, які згодом служать кормом для тварин чи використовуються у харчуванні людини.

Джерела забруднення бензпіреном і всіма ароматичними вуглецями – асфальт, вихлопи з автомобілів, літаків, продукти горіння, наприклад, коли смажать шашлики. І до того, чим вища температура, тим легше він випаровується, і тим більше його концентрація у повітрі.

У спекотну літню пору, гума здатна нагріватися до 60 градусів і більше, виділяючи у повітря діоксини.

Тож, знаходячись поряд із такими сумнівними «прикрасами» дитячих майданчиків, ви і ваші діти дихаєте такими небезпечними речовинами, як: бензол, ксилол, стирол, толуол, а також сполуками хлору, сірки й азоту, оксиди металів.

Старі шини – джерело алергії.

Оскільки діти часто полюбляють повзати по колесах,  а мити руки щоразу як вони їх торкаються, звісно, ніхто не поспішає, то небезпечні речовини безперешкодно потрапляють у дитячий організм. Навіть незначна кількість цього гумового бруду викликає згодом алергію, а висока кількість призводить до інтоксікації.

Щоб ви знали:

Задля збереження оточуючого середовища краще старі покришки здати на утилізацію, адже у процесі переробки вони ще здатні послужити людям. У цьому впевнений юний винахідник Данило Коваленко, який ще будучи учнем винайшов спосіб безпечної утилізації шин: «Якщо гуму охолодити рідким азотом, а потім розбити ультразвуком, то з отриманої крихти можна робити будь-які гумові вироби, покриття для спортивних майданчиків, а також додавати до асфальту. Одну тонну шин можна переробити десь за півтори-дві години, а коштуватиме це близько 3000 гривень. Тож висновки робіть самі».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *