У повітрі над Черкасами спостерігається збільшений вміст формальдегіду

Як повідомляє Черкаський обласний гідрометцентр, останніми днями черкащанам доводиться дихати повітрям насиченим формальдегідом, діоксидом азоту, аміаком та пилом. Погодні умови сприяють накопиченню шкідливих речовин у приземному шарі атмосфери. Тому рівень забруднення атмосферного повітря буде збільшуватись, якщо не зменшити тоннажність викидів. Також зростатиме температура повітря.

Що ж таке формальдегід

Отже, формальдегід – це безбарвний газ із різким характерним запахом, внесений до списку канцерогенних речовин. Насправді, у побуті з цією речовиною стикалися всі: згадайте, який запах мають нові меблі, а дух секонд-хенду, який не вивітрюється навіть після прання. Присутній він і в миючих та косметичних засобах. Джерелами забруднення повітря формальдегідом є: тютюновий дим, промислові викиди, вихлопні гази…

На жаль, канцероген викликає у людей хронічний головний біль, млявість, депресію. Має сильний вплив на центральну нервову систему. Може викликати алергію, постійний кашель, подразнення очей, носа, горла і шкіри, напади астми.

Для довідки

За підрахунками ВООЗ щороку близько 7 мільйонів людей помирають від впливу забрудненого повітря. Водночас лише забруднення навколишнього середовища (тобто поза житлового приміщення) спричиняє близько 4,2 мільйона передчасних смертей щороку, головним чином від серцево-судинних захворювань, інсульту, хронічної обструктивної хвороби легень, раку легень та гострих респіраторних інфекцій у дітей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *