Дітям Черкащини – здорове харчування

На Черкащині продовжується активна робота щодо реформування системи шкільного харчування. На базі Черкаського державного технологічного університету відбувся навчально-практичний семінар «Здорове харчування – здорова нація», участь у якому взяла головний спеціаліст Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Тетяна Рибак.

Пілотний проєкт «Дітям Черкащини – якісне, безпечне харчування», запроваджений задля збереження здоров’я дітей, недопущення епідемічних ускладнень, пов’язаних із харчуванням дітей в організованих колективах, має на меті:

  • змінити підходи до харчування дітей,
  • привести харчоблоки до вимог санітарного законодавства, законодавства у сфері безпечності харчових продуктів,
  • ввести  сучасні моделі харчування,
  • забезпечити дітей раціональним, повноцінним, безпечним харчуванням.

Участь у семінарі взяли майже 150 представників органів управління освітою органів місцевого самоврядування, керівників закладів освіти, організаторів харчування, медиків. 

Тетяна Рибак проінформувала, що за результатами проведених 160 перевірок закладів освіти, порушення щодо організації харчування, умов постачання, зберігання харчових продуктів, дотримання технології приготування страв, були зареєстровані майже у кожному третьому закладі. Через шо було направлено понад 200 приписів щодо усунення виявлених недоліків та забезпечено контроль їх виконання, на посадових осіб накладено 20 штрафів, за фактами виявлених порушень поінформовано органи місцевого самоврядування.

Головним управлінням  Держпродспоживслужби в Черкаській області активно проводиться робота щодо впровадження сучасних вимог до організації харчування дітей, передбачених новим  Санітарним  регламентом для закладів загальної середньої освіти (наказ МОЗ України від 25.09.2020 №2205), Нормами та Порядком  організації харчування, затверджених постановою КМ України від 24.03.2021 №305. З означених питань проведено 5 вебінарів та 85 нарад із керівниками органів місцевого самоврядування, керівниками та медичним персоналом закладів освіти, 150 – із персоналом харчоблоків, 120  – із постачальниками харчових продуктів та послуг з організації харчування. Ці питання постійно висвітлюються у засобах масової інформації, на сайті Головного управління.

Держпродспоживслужба в Черкаській області продовжує здійснення посиленого державного нагляду за дотриманням вимог санітарного законодавства, законодавства у сфері безпечності харчових продуктів у закладах освіти області, забезпечення дітей повноцінним, безпечним харчуванням.

Джерело: https://cherk-consumer.gov.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *