Порушників ПДР ловитимуть свідомі громадяни за винагороду

Депутати фракції «Слуга народу» внесли в Верховну Раду законопроект №5798, який дозволяє «ловити» порушників ПДР звичайним громадянам. Причому – за винагороду.

Громадянин, який звертається із заявою чи повідомленням про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху чи порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, повинен зафіксувати в режимі фотозйомки (відеозапису), в орган, уповноважений розглядати справу про адмінпорушення, і не бути потерпілим.

Сповіщувач отримає право на винагороду у випадках, установлених законом, і на отримання допомоги за рахунок держави.

Сповіщувач зобов’язаний:

– під час звернення із заявою використовувати спеціальний програмний засіб, пройти електронну ідентифікацію;

– указати в заяві про адміністративне правопорушення інформацію про тип правопорушення, номерні знаки транспортного засобу, на якому особа здійснила порушення;

– подати в підтвердження своєї заяви електронні докази у вигляді матеріалів фотозйомки (відеозапису), які відповідають вимогам установленим дійсним Кодексом.

Також сповіщувач дає згодну на обробку своїх персональних даних і підтверджує, що він ознайомлений з карною відповідальністю за надання завідомо недостовірних чи підроблених доводів. У постанові про адміністративне правопорушення будь-які свідчення про особу сповіщувача не зазначаються.

Винагорода виплачується у розмірі 10% від суми адміністративного стягнення у вигляді штрафу, накладеного на винуватця. Винагорода виплачується за рахунок стягнутого штрафу за відповідне адміністративне правопорушення у порядку, встановленому Кабміном.

Джерело: https://sud.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *