Щепленим проти Covid-19 можна не носити захисні маски?

Вакцинування від коронавірусу може стати великим кроком для припинення пандемії у світі. Утім це може затягнутися ще на кілька років. Та коли ми зможемо звільнити своє обличчя від маски та повернутися до докарантинного життя?

Тож «CityNews» поспілкувалися з черкаськими фахівцями та медиками й з’ясували це. Зокрема, чи можна ходити без маски, якщо ви вакцинувалися й коли закінчиться пандемія.

ЧОМУ ЗАХИСНІ МАСКИ БУДУТЬ ПОТРІБНІ НАВІТЬ ПІСЛЯ ВАКЦИНАЦІЇ ВІД COVID-19

Центр контролю і профілактики захворювань США опублікував новий посібник для вакцинованих. Там сказано, що щеплені від COVID-19 можуть не носити маски ані на вулиці, ані в приміщенні, а також не дотримуватися соціальної дистанції. Такі висновки фахівці зробили з огляду на нові дослідження, які підтверджують, що вакцина таки здебільшого перешкоджає розповсюдженню коронавірусу. Одразу після нових рекомендацій деякі штати скасували обов’язкове носіння масок, інші ж поставилися до нововведень скептично.

Як черкаські медики до цього ставляться та яку позицію підтримують, ми розпитали у директора департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Всеволода КУЛЬЧИКОВСЬКОГО:

– Є кілька причин, чому маски та соціальна дистанція ще деякий час після вакцинації людей залишатимуться у списку рекомендацій. Вакцинація попереджає важкий перебіг захворювання, знижує кількість госпіталізацій і зменшує ризик смертності, утім аж ніяк не позбавляє від можливості інфікування. Тому вакцинована людина може поширювати вірус, а відповідно, щоб цього не відбувалося потрібна маска на обличчі.

«Постійно виникають нові спалахи інфекції і в багатьох країнах, де проведена масова вакцинація, то там рівень захворюваності все одно зростає. Тому говорити про те, що процес завершиться найближчими місяцями не варто. Згадайте епідемію «іспанки», вона продовжувалася 2,5 роки», – додає чоловік.

Якщо повернутися до закордонних практиків, то епідеміолог-інфекціоніст Енн Реймойн й імунолог Мішель Таль у виданні Health теж рекомендують продовжувати носити маски всім, зокрема тим, хто отримав вакцину.

Однією з причин є те, що вакцини Pfizer/BionTech і Moderna більш ніж на 90% ефективні в запобіганні симптомів COVID-19, при цьому досі не відомо, чи запобігають вони поширенню вірусу серед інших людей. 

Енн Реймойн у своєму дослідженні пояснює, що під час випробувань препаратів від Pfizer і Moderna відстежувалося лише те, скільки вакцинованих людей захворіли COVID-19.

Тобто цілком ймовірно, що деякі люди, які були щеплені препаратом, можуть згодом заразитися коронавірусною хворобою, але не відчути симптомів. 

По-друге, перші вакцини проти коронавірусу вимагають двох щеплень. Друга доза від компанії Pfizer дається через три тижні після першої, а від Moderna – через чотири тижні. І ефект від щеплень, як правило, не є негайним.

КОЛИ МИ ПОВЕРНЕМОСЯ ДО ДОКОРОНАВІРУСНОГО ЖИТТЯ

Для закритих приміщень, швидше за все, маски залишаться ще на довгий час. Про це зазначив головний санлікар України Ігор КУЗІН в інтерв’ю «ТСН».

Так, за його словами, це може статися лише тоді, коли Україна досягне адекватних рівнів вакцинації або увесь світ розпрощається з коронавірусною хворобою.

«Думаю, всі вже звикли до масок. Насправді, я б не радив їх знімати. Чому? Незважаючи на вже проведену вакцинацію, на те, що частина людей перехворіла, навіть на фоні поліпшення епідемічних показників міжнародні організації, ВООЗ, CDC запроваджують додаткову норму навіть для вакцинованих людей продовжувати носити маски, особливо, коли ми перебуваємо в замкненому просторі або якщо у нас недостатній рівень вентиляції і ми не можемо гарантувати, що люди не інфікуються», – пояснив Кузін. 

В Україні колективний імунітет від коронавірусу може бути сформований вже до кінця поточного року. Для цього необхідно вийти на рівень 75-80% вакцинованих від COVID-19, – данні Всесвітньої організації охорони здоров’я

За словами головного санлікаря:

Швидше за все, восени ми зіткнемося з новою хвилею коронавірусу. Вона може бути викликана, як поширенням інфекції серед невакцинованих або тих, хто не перехворів, так і появою в країні мутованих штамів, особливо Дельта, який зараз поширюється швидше, ніж інші. В Україні він теж зареєстрований і ймовірно ми з ним будемо стикатися восени», – сказав головний санлікар.

У Міністерстві охорони здоров’я планують до осені зробити 10 млн щеплень від коронавірусу. Це дозволить із урахуванням тих осіб, хто вже перехворів, отримати 50-60% імунітету.

«А до колективного імунітету ми підійдемо ближче до кінця року», – уточнив Кузін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *