«Мені хочеться, щоб у дітей був вибір»: Оксана БІЛЕЦЬКА про проблеми шкільних бібліотек

«Книгу ніщо не замінить в майбутньому, так само як ніщо не могло замінити її в минулому»

Айзек Азімов

У День читання книги, 6 вересня, наші журналісти мали розмову із завідувачкою бібліотеки Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 13 Оксаною БІЛЕЦЬКОЮ. І, на превеликий жаль, дізналися, що наразі бібліотеки не в змозі поповнювати бібліотечний фонд новими книжками у тій кількості, якої потребують учні.

Також говорили про те, що читають учні,  як вплинув інтернет на місце паперової книги в соціумі та з якими проблемами стикається шкільна бібліотека сьогодні. Тож читайте в інтерв’ю:Яка кількість осіб користується послугами вашої бібліотеки?

Середня кількість 650-700 осіб, так було того року, але точно зараз сказати не можу, оскільки є випускні класи, а є «першачки», яким ще не встигли завести формуляри. Така кількість – разом із учителями.

Як відбувається поповнення фонду бібліотеки?

– Підручниками, як і в інших закладах, нашу школу забезпечують на державному рівні, а художнє поповнення – це переважно подарунки або ж зібрані на різноманітних акціях книги. За минулий рік кількість нових художніх творів, на які збагатилася наша бібліотека не перевищив 100 примірників. Навіть програмних творів, яких не вистачає останнім часом у фонд не надходило. Цього року ми отримали тільки книги на краєзнавчу тематику черкаських письменників. Ви й самі розумієте, що така тематика не надто цікава для молоді.

Взагалі цікавляться учні творами, які не входять до шкільної програми?

– Так, звичайно. Хотіла б звернути увагу на те, що більшість ось таких не програмних художніх книг, якщо й надходять до бібліотеки, або нам їх дарують – це твори для найменших. А от для середньої школи літератури майже не має. Нещодавно одна учениця подарувала книгу  «36 і 6 котів» Галини ВДОВИЧЕНКО, так навіть черги учнів шикуються,  хочуть її прочитати. Та на жаль, вона лише одна. Або, наприклад, за «Чудовим чудовиськом» Сашка ДЕРМАНСЬКОГО, хлопчик прийшов прямо зі святкової лінійки 1-го вересня. А старші класи взагалі приходять, цікавляться, майже усього, що запитують немає, тоді вони більше і не приходять. Такий стан речей дуже турбує. Я відмовила дитині один раз, на інший вона вже не прийде. Мені хочеться, щоб у дітей був вибір.

Тобто переважно не вистачає книг, які потрібні дітям для дозвілля, а не ті, за якими вони навчаються?

– Програмних книг теж катастрофічно не вистачає, а ті які є – більшість в плачевному стані. Ось, наприклад, «Енеїда» Івана Котляревського просто розсипається на очах, а списати її неможливо, адже заміни немає, бо навіть тих примірників, які є – не вистачає. Видаємо за принципом – хто перший прийшов, той отримав паперовий варіант.

Чим живе бібліотека сьогодні?

– Ми намагаємося проводити різні читання, акції та інтерактиви для учнів, однак в період карантину довелося обмежитися онлайн-зустрічами та презентаціями.

Як сучасні технології вплинули на розвиток бібліотеки?

– Звичайно, доступний інтернет зробив свою справу. Багато інформації тепер учні можуть знайти в мережі, однак вона не завжди є достовірною. І, крім  того, в більшості школярі віддають перевагу паперовому варіанту книги, а не електронному.

Які проблеми є саме у вашій бібліотеці?

Хотілося б мати більш сучасне програмне забезпечення, яке практикується в деяких закладах. Наприклад, нам не вистачає електронного квитка, по якому одразу можна побачити, який борг в учня або ж перевірити наявність тієї чи тієї книги. Ну і найбільша проблема – це недостача якісних програмних книг та художньої літератури. Цього року, ми недоотримали низку підручників для 8-го класу.

Які ви бачите шляхи розв’язання цих проблем?

От, наприклад, коли у нас не вистачає примірників, а в  іншої школи є, скажімо, «зайві» – то ми звертаємося до їх бібліотек за допомогою і навпаки. Однак, мені хотілося б, щоб люди самі зрозуміли, що шкільні бібліотеки – це важливо. Зрозуміли і не стояли осторонь. Оскільки важливо це, в першу чергу для розвитку дітей, які  більшу частину дня проводять у навчальних закладах.

Поспілкувавшись із пані Оксаною, ми побачили на власні очі стан книг у шкільних бібліотеках, від яких віє давниною і які просто розсипаються в руках. Тож заручившись підтримкою депутатки від «Європейської Солідарності» Інни БАНДУРИ, яка опікується округом № 6, де розташована школа –   ми оголошуємо акцію «Подаруй бібліотеці книгу!»

Якщо у Вас є можливість поповнити шкільний бібліотечний фонд цікавими сучасними книжками, що стануть в нагоді учням, не залишайтесь байдужими! Ці книги завжди знайдуть свого вдячного читача.

Збір книг буде відбуватися в офісі нашої редакції, що розташована в ТРЦ «Хрещатик сіті». Усі книги ми передамо фонду шкільної бібліотеки Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 13.

Деталі за номером телефону: 0976891081 або ж пишіть у приватні повідомлення у наших соцмережах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *