Всесвітнє прибирання: екоактивісти прибрали занедбані куточки Черкас (ФОТО)

Участь у Всесвітньому дні прибирання – найбільшій екологічні події року, взяла невелика, але дружна команда черкаських екологічних активістів. Кілька годин роботи і загиджені смітники знову перетворились на клумби. В основній масі черкащани ще не усвідомили просту істину: чисто там де не смітять.

18 вересня цього року Україна разом з мільйонами активістів 180 країн світу вийшла на Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day». Українці з міст та містечок, сіл та селищ об’єдналися заради досягнення спільної мети – порятунку планети від сміття. Акція триває до 26 вересня. Її проводитьВсеукраїнський молодіжний рух «Let`s do it Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Let`s do it World».

До всеукраїнської та всесвітньої екологічної акції долучились і волонтери з Черкас.

Про те, як виникла ініціатива взяти участь у грандіозному екологічному заході, і як вона відбувалась, журналістам City News повідомила одна з його організаторів, голова КСН Припортовий Лідія ДМИТРЕНКО.

– Щорічно у третю суботу вересня на прибирання у своїй країнах виходять понад 50 мільйонів активістів у 180 країнах. Нам було приємно долучитися до соціально-екологічної акції з прибирання зелених зон та благоустрою територій – Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day». Її проводить Всеукраїнський молодіжний рух «Let`s do it Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Let`s do it World». Мета – формування національної культури чистоти, благоустрою, правильного поводження з відходами, дбайливого ставлення до довкілля, створення сприятливих умов для розвитку волонтерства і самореалізації української молоді, розвитку місцевих громад, – пояснила вона.

Вийти на рух «Let`s do it Ukraine» допоміг пост у «Фейсбук».

– У нас сформувалась невелика, але дружна команда борців за чистоту у місті. Періодично ми прибираємо пляж, що біля цукроворафінадного заводу. Звісно, через технічні умови цей пляж, ймовірно ніколи не стане комунальним, але люди туди все одно йдуть. А у нам душа болить за ту територію. Цієї  весни, ми знову збирались йти туди прибирати і раптом на очі потрапив пост у «Фейсбук» з якого ми дізнались про рух «Let`s do it Ukraine», і що його активісти є і у Черкасах, які теж хочуть прибрати територію того, хай і не офіційного, але пляжу. А очно познайомились вже на під час прибирання, – згадала Лідія Дмитренко.

Спільна праця задля одієї мети зазвичай згуртовує людей. Так сталось і цього разу. Гурт екоактивістів з КСН Припортовий об’єднав свої зусилля з активістами руху.

– Прибираючи пляж ми роззнайомились і подружились. Приємно було виявити, що душа за засмічені куточки міста болить не лише у нас. І коли Рух оголосив про Всесвітній день прибирання, ми вирішили, що зробимо подарунок рідному місту, привівши до ладу засмічену локацію, що псує картину одного з куточків Черкас. Йдеться про ділянку по вулиці Ільєнка, біля перехрестя вулиць Ільєнка – Шевченка, повз яку щодня проходить багато людей. Вона знаходиться по дорозі до зупинки громадського транспорту, і 9-тої гімназії. Там дві занедбаних клумби і територія навколо них. А поприбивавши, отримали багато позитивних відгуків від людей, бо казали: «о, нарешті прибрали», питали «кому дякувати?». А тепер будемо дивитись, наскільки довго там та чистота протримається, – продовжила розповідь вона.

Та звичка черкащан смітити будь-де, де перебувають, не єдина біда, з якою зіштовхнулись екоактивісти на чолі з пані Лідією. Вражає байдужість людей. 

– Дуже важко знайти активних співгромадян, яких можна запалити ідеєю наведення ладу у своєму дворі, районі, місті. Рівень активності дуже низький. Люди досі не розуміють, що чистота навколо – це має бути справою їхніх рук, і що саме від них напряму залежить, будуть смітити там, чи де інде, а чи ні. Поки ми прибирали, ніхто не долучився. Дивились як на дурників. А як прибрали, так нам усі давай дякувати, за руки хватати, молодцями називати. Ось такий рівень свідомості. Що з цим робити? Активних людей дуже мало. Їх доводиться шукати і потім берегти, – зазначила Лідія Дмитренко.

Працювати на користь суспільства загальна маса городян, як правило, не поспішає. За те смітити вони люблять. Іде, палить, а недокурок куди? До урни донести? – Ні! – Під ноги собі і іншим. Пиво випив? – Пляшку у кущі. Морозиво їли – обгортки на тротуар чи клумбу. І так ледь не кожний. Тому не дивно, що волонтери з малесенької території зібрали десять величеньких мішків сміття.

– Найбільша частка зі сміття – це пляшки, недопалки, шприци. І що треба робити, щоб донести людям, що гидити у власному домі, а Черкаси – наш спільний дім, – це просто не розумно. Хіба комусь приємно жити серед бруду? Можливо треба вже якусь міську чи той і державну програму впроваджувати, щоб вчити людей підтримувати елементарний порядок заради власного ж здоров’я, – обурилась пані Лідія.

Того ж дня, поки йшло прибирання згаданої локації, інші черкаські волонтери «Let`s do it Ukraine» прибрали ще дві території у обласному центрі – у парку «Соборний», і занедбаний лісок за парком «Сосновий бір».

– Одна з лідерів волонтерів «Let`s do it Ukraine» у Черкасах – Анна Сквира, з якою ми познайомились навесні, коли наводили чистоту на пляжі. Тепер ми контактуємо і цього разу взяли участь у другій спільній акції, – резюмувала екологічна активістка.

Інформаційна довідка:

«Let’s do it Ukraine» – це Всеукраїнський молодіжний рух, який протягом шести років активно діє в 24 областях України завдяки активістам, органам місцевого самоврядування, бізнесу та медіа. Проєктна діяльність організації вже об’єднала понад 2,5  млн учасників у всеукраїнських та локальних проєктах: «Зробимо Україну чистою разом», «Всеукраїнський форум взаємодії та розвитку», Всеукраїнський екологічний фестиваль «ЧистоFest» та інших. Організація є частиною міжнародного руху «Let’s Do It World», який об’єднує 180 країн та понад 20 мільйонів учасників для того, щоб піклуватися про екологію та чистоту нашої планети. 

У Всесвітньому дні прибирання беруть участь громадяни України, комерційні та некомерційні організації, компанії та державні установи, співробітники яких приєднуються до акції на рівні корпоративної соціальної відповідальності, засоби масової інформації, зірки та лідери громадської думки. У 2015 р. до акції долучилося понад 500 000 учасників у 24 областях на 2832 локаціях. У 2017 році ГО «Let’s do it Ukraine» об’єднали понад 1 100 000 учасників та 4760 локацій по всій території країни. У 2018 році до прибирання в Україні долучилася Президентка Естонії.

Міжнародна громадська організація «Let’s Do It World» є акредитованим партнером Програми ООН з навколишнього середовища. У 2018 році організацію «Let’s Do It World» нагороджено премією Громадянина Європи від Європейського парламенту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *