Що таке «Еко-Таксі» та чи прижився проєкт у Черкасах?

Проєкт «Еко-Таксі» у Черкасах, який передбачає збір вторсировини з дому, установ, офісів, навчальних закладів, функціонує уже понад 2 місяці. Журналісти «Сіті Ньюс» поспілкувалися із головою Громадської організації «ВАЛЄ.О.» Альоною ОСТАПЕНКО та дізналися, як замовити послугу, як підготувати відходи та чи існує в місті культура сортування сміття.

–        Як замовити послугу «еко-таксі» в Черкасах?

–        Зателефонувати за номерами телефонів 063-750-65-76, 068-133-41-07.

–        Які відходи ви забираєте?

–        Пластик – ПET-пляшки, стретч-плівку, поліетиленові пакети, упаковку з маркуванням HDPE; папір – картон, папір, журнали, газети, паперове пакування, упаковку Tetra Pak; скло – скляні пляшки, банки від консервації, пляшечки від дитячого харчування; метал – алюмінієві бляшанки з під-консервів, бляшанки з під напоїв, алюмінієві туби, алюмінієві кришечки, аерозольні балончики, побутові металічні вироби;

–        Як підготувати сміття для «еко-таксі»?

–        Дуже бажано, аби сміття було посортоване. А якщо зовсім за правилами, то пакетик, наприклад, треба сполоснути і зняти стікер, пляшку теж потрібно помити і випустити із неї повітря.

–        Як часто черкащани звертаються за послугами «еко-таксі»?

–        Після поширення інформації про те, що ось така послуга є – викликів достатньо. Телефонують майже щодня.

–        Що відбувається з відходами після того, як ви їх забираєте?

–        Ми їх відвозимо або в пункт прийому сировини (для того, щоб хоч якось покрити витрати на бензин, оскільки проєкт волонтерський, тобто неприбутковий), або ж на підприємство, де переробляють відходи.

–        За час роботи цього проєкту у Черкасах, що ви для себе розуміли?

–        По-перше, місту необхідна сортувальна станція. Адже багато людей, у яких ми забираємо відходи, готові і самі їх привозити і така станція була б доречною. По-друге, я помітила, що у Черкасах велика кількість людей, які сортують сміття. Дуже радісно, що серед них – багато молоді. Черкащани стали свідоміші. 

        Щоб хотілося змінити?

–        Хотілося б щоб культурі сортування сміття починали навчати ще із дитячих садочків, адже саме тоді такі знання найбільше засвоюються, а дорослих уже дуже важко перевчити.

Спілкувалася Тая Агавердієва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *