У кінці жовтня на Черкащині відбудуться вибори нардепа: дії виборців

31 жовтня 2021 року відбудуться проміжні вибори народних депутатів України на 197 окрузі. До цього округу входять: Золотоніський та Черкаський райони, міста Золотоноша та Канів, частина дільниць міста Черкаси (весь перелік дільниць, які належать до 197 округу можна знайти на сайті Державний реєстр виборців).

На сайті Центральної виборчої комісії запровадили електронні сервіси, які дозволяють виборцям подавати заяви до відділів ведення Державного реєстру виборців через інтернет з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Для цього потрібно зайти на офіційний веб-сайт Державний реєстр виборців в Кабінет виборців та знайти розділ «Заяви, запити», де й необхідно буде ідентифікуватися при допомозі електронного підпису.

Відтак, виборці мають змогу надіслати до відділів ведення Державного реєстру виборців із використанням інтернету такі звернення:

  1. Звернення щодо внесення до Реєстру.
  2. Звернення про внесення змін до ідентифікаційних персональних даних.
  3. Звернення щодо зміни виборчої адреси.
  4. Звернення про внесення змін до відомостей про постійну нездатність пересуватися самостійно.
  5. Звернення щодо неправильностей в Реєстрі стосовно іншої особи.
  6. Запит щодо змісту персональних даних.
  7. Запит щодо виборців за власною виборчою адресою.

До відповідних звернень додаються скан-копії документів, що підтверджують необхідність змін.

Виборець, для визначення йому відділом ведення Державного реєстру виборців виборчої адреси за місцем фактичного проживання може звернутися з відповідною заявою в міжвиборчий період та в перші п’ять днів відповідного виборчого процесу або процесу референдуму – до відділу ведення Реєстру, повноваження якого поширюються на територію, до якої належить місце фактичного проживання виборця.

До заяви необхідно додати документи, які підтверджують, що виборець фактично проживає за вказаною у заяві адресою. Це може бути копія одного із таких документів (оригінали повинні бути при собі, якщо виборець звернувся особисто до відділу ведення Реєстру):

  1. Договір оренди житла, на підставі якого виборець проживає за відповідною адресою;
  2. Документ, який засвідчує здійснення виборцем підприємницької діяльності за відповідною адресою, виданий органом державної влади чи органом місцевого самоврядування.
  3. Документ, який підтверджує право власності на житло за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою.
  4. Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  5. Документ, що засвідчує здійснення виборцем догляду за особою, місце проживання якої зареєстроване відповідно до Закону України „Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні“ за відповідною виборчою адресою.
  6. Документ, що засвідчує перебування виборця у шлюбі або у родинних відносинах із особою, місце проживання якої зареєстроване відповідно до Закону України „Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в України“ за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою.

Окрім того, важливо, що виборець, якому за його мотивованою заявою відділом ведення Реєстру буде визначено іншу виборчу адресу, ніж адреса, за якою зареєстроване його місце проживання, може звернутися до відділу ведення Реєстру з новою заявою не раніше ніж через 1 рік після дати внесення до Реєстру останньої зміни його виборчої адреси.

За інформацією відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату ЧОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *