Економічний та бізнес-клімат у регіоні обговорили підприємці Черкас із Ніною Южаніною

Вчора, 12 жовтня Ніна Южаніна – заслужена економістка України, народна депутатка та член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, зустрілась із підприємцями малого та середнього бізнесу міста Черкаси.

Про це інформує кореспондент «СітіНьюз».

В межах свого перебування в обласному центрі Черкащини Ніна Южаніна поспілкувалася із підприємцями щодо стану економічного- та бізнес-клімату в регіоні та країні загалом.

Однією із провідних тем зустрічі стало стрімке зростання тарифів на газ та електроенергію, та як такий стан речей вплине на функціонування бізнесу. Адже нам повідомляють, що попри підписання Меморандуму між урядом, місцевою владою та НАК «Нафтогаз» про незмінні тарифи на тепло протягом цього опалювального сезону, частина населення, комунальні та бюджетні підприємства все одно сплачуватимуть підвищену ціну газ.

Якщо рахувати, скільки споживає населення та скільки є газу в українських сховищах – нібито, його має вистачити на опалювальний сезон.  Але як виявилося, усе не так просто – у наших сховищах є газ, який ми маємо віддати іноземним партнерам. Крім того, у нас немає можливості поповнити запаси, тому що середня ціна на сьогодні шалено зросла, – відзначає експертка.

Також Ніна Южаніна зазначила, що із електроенергією ситуація складається ще гірше.

Ми будемо стояти перед викликом відключення електроенергії . В першу чергу це буде стосуватися соціальної інфраструктури та медичних закладів. Ми дуже сподіваємося, що зможемо вийти із цієї кризової ситуації, однак планів вирішення поки не оприлюднювали.

Під час зустрічі неодноразово піднімалося питання, як планувати бізнесу свою діяльність у період такої ціни на газ, яку не може собі дозволити жодне виробництво.

Я об’їздила не одну область, і бачу, що ситуація критична. Наприклад, харчова промисловість уже не витримує конкуренції. Ми можемо залишитися без власного виробництва продовольчої групи товарів.

Також не оминули увагою несприятливі для малого бізнесу закони. А саме те, що із 1 січня 2022 року спливає строк відтермінування дії закону про обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО), так званих касових апаратів, для фізичних осіб-підприємців (ФОП), які є платниками єдиного податку другої-четвертої груп.

Зазначимо, що  у кожного ФОПа за законом має обов’язково бути касовий апарат. Його мають застосовувати інтернет-магазини, ресторани та кафе, турагенції та туроператори, готелі, продавці ювелірних виробів, текстилю, магазини секондхенду тощо та всі ФОП, крім платників єдиного податку 1-ї групи, що не мають найманих працівників і здіснюють роздрібну торгівлю за готівку на ринках.

Це означає, що ФОПи програли війну проти влади, – говорить експертка та додає, – Найбільш постраждалі галузі в період карантину відновилися лише на 17 %. Це і сфера громадського харчування, і сфера туристичних послуг, готельна сфера, торгівля, тощо.  Ситуація мала би розвернути владу в бік лояльніших для дрібного бізнесу законів, аби ті, хто не має змоги працювати із касовими апаратами,  мали якесь інше рішення.

Під час зустрічі із представниками бізнесу обговорили, також питання оподаткування та нюанси у законі №5600.

Підсумовуючи результати зустрічі, Ніна Южаніна акцентувала увагу на тому, що влада та підприємці мають підтримувати зв’язок.

Не зважаючи ні на що, ми маємо тримати контакт. Я хочу, щоб ви довіряли, вірили і працювали разом із нами. Питання, які сьогодні були озвучені, засмучують через те, що немає правильної реакції з боку держави на всі питання, які виникають на місцях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *