Продовжити виплати ВПО до закінчення військового стану пропонують у Черкасах

Продовжити виплати допомоги внутрішньо-переселеним особам до кінця воєнного стану пропонують депутати Черкаської міської ради фрації партії «Європейська солідарність».

Як повідомив журналіст «City News», текст відповідного  звернення депутатів Черкаської міськради з трибуни сесії озвучив депутат від «ЄС» Сергій Рубан.

Наводимо текст звернення (стилістику та орфографію збережено)

Згідно ухваленої постанови Кабінету Міністрів України № 332 про «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо-переміщеним особам» більшість внутрішньо переміщених осіб, що постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, позбавляються виплат соціальної допомоги. З 1 березня право на допомогу матимуть лише окремі категорії громадян. Беручи до уваги заклик громадської спілки «Асоціація молодих ВПО», що була проти подана до депутатів Черкаської міської ради, було ухвалене рішення звернутись до Кабінету Міністрів України з приводу продовження виплати соціальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб до кінця воєнного стану. Уже нині із понад 4,8 мільйонів осіб, які обліковуються як ВПО, лише близько2,6 мільйонів отримують виплати. При цьому, за даними міністра з питань інтеграції тимчасово окупованих територій майже 40 відсотків з отримувачів допомоги як внутрішньо переміщені особи наприкінці минулого року жили лише на ці кошти, оскільки не знайшли роботу, або вона мало оплачувана.

Мінсоцполітики, як автор запропонованих змін, заявляє, що підтримка ВПО надалі буде спрямована на збереження їх інтеграції до приймаючих громад, стимулювання непрацюючих до працевлаштування, надання цільових інструментів підтримки під конкретні життєві потреби, підтримку родин, які не мають достатнього ресурсу для оренди житла, розвиток послуг з догляду за непрацездатними членами родини.

Проте за визначенням віце-прем’єра Ірини Верещук насправді зменшення витрат пов’язане виключно із потребою зменшення видатків державного бюджету.

В місті Черкаси зареєстровано близько 30 тисяч внутрішньо переміщених осіб. І попри усю складність  економічної ситуації допомога людям, які через російську агресію втратили свої будинки, роботу та звичне життя, має залишитись для держави одним з безумовних пріоритетів.

Важливо продовжити підтримувати внутрішньо переміщених осіб, які опинились у складних життєвих обставинах. Сприяючи при цьому їх повноцінній інтеграції в громадах, де вони оселилися.

Однак припинення чи зменшення підтримки має відбуватись після, а не до повноцінної інтеграції та адаптації. Навіть за умови, якщо це займає більше часу, аніж очікувалося. Адже штучне форсування процесу зменшення підтримки ВПО загрожує важкими соціальними наслідками та зростанням бідності серед них.

Відтак Черкаська міська рада вважає, що виплати соціальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб мають бути продовженими до кінця воєнного стану та закликає уряд відмовитись від запланованого різкого зменшення кола тих, хто їх отримуватиме.   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *