Черкащан учили як не стати жертвою торгівлі людьми

«Хода за свободу» щойно відбулась у Черкасах з нагоди Європейського дня боротьби з торгівлею людьми. Участь у ній взяло кілька десятків молодих жителів Черкас та студентів.

– Торгівля людьми і сьогодні залишається актуальною проблемою для України і Світу. За різними оцінками нині у рабстві в світі перебувають до 40 мільйонів чоловіків жінок та дітей. Серед усіх форм експлуатації найбільш поширеною є трудова експлуатація. За роки незалежності в Україні від цього лиха постраждало понад 230 тисяч громадян і серед них тринадцятеро черкащан. А шістьох наших земляків втягнули у злочинну діяльність, і нині вони перебувають у в’язницях РФ та Греції, – розповіла координатор акції, головний спеціаліст Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської ОДА Лариса Удовиченко.

У ході акції вона зачитала «Декларацію свободи».

«У 21 столітті рабство досі існує. Людей, таких як ти і я, продають та купують, наче товар. Людей, таких як ти і я, в цьому місті, в нашій країні. Але ти і я сьогодні тут з певної причини. Ми не хочемо просто говорити про несправедливість: просто писати про це в соціальних мережах. Натомість, ми сьогодні тут і в єдності наша сила. В наших силах змінити статистику. І саме зараз ми почнемо це робити! Це наша Хода за Свободу. Хода за справедливість та гідність людини. Хода заради надії та відновлення ще однієї людини. Від Австралії до Аргентини, від Індії до Ізраїлю. Від Малайзії до Мексики, від Сполучених Штатів до Великої Британії та України. Ми будемо долати рабство крок за кроком. Ми не просто проголошуємо це, ми віримо в це. Світ без рабства можливий. І хоча зараз торгівля людьми продовжує руйнувати життя людей, ми знаємо, що останнє слово залишається за свободою. Крок за кроком ми досягнемо ще більше людей. Крок за кроком нам вдасться врятувати ще більше потерпілих. Крок за кроком ще більше потерпілих повернуться до нормального життя. Рабство досі існує. Але ми скасуємо його всюди і назавжди», – йдеться у документі.

– У нас в коледжі працює Школа молодого лідера де ми спонукаємо студентів брати участь у суспільному життя. І сьогодні ми вийшли на підтримку даної акції, тому що вважаємо торгівлю людьми аморальним явищем, яке треба ліквідувати, – зазначив заступник директора з виховної роботи та міжнародних зв’язків Черкаського державного бізнес коледжу, Максим Богун.

– Я сьогодні тут, бо вважаю, що потрібно протистояти торгівлі людьми. Це жахливе явище і дуже сумно, що воно досі з нами. Переконана, що так не має бути, – пояснила свою присутність на мітингу студентка 4 курсу бакалаврату Черкаського державного бізнес коледжу Альона Бузько.

Організатори акції – Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської обласної державної адміністрації, Департамент соціальної політики Черкаської міської ради, Благодійна організації «100% життя Черкаси» поширювали буклети, де викладено алгоритм дій, до яких треба вдаватись, щоб не потрапити у тенета торговців людьми.

А для цього необхідно ретельно перевіряти інформацію про роботодавців і умови працевлаштування заздалегідь, підписувати виключно ті документи, які написані зрозумілою мовою і лише після того, як збагнете їх суть, задля легальної праці здобувати дійсну робочу візу або посвідку на проживання, не віддавати нікому свого паспорта і не залишати його у заставу, дізнаватись контакти найближчого посольства України, тримати копії документів окремо від оригіналів, залишивши один примірник для близьких, повідомляти деталі подорожі близьким, тримати з ними постійний зв’язок, домовитись про кодову фазу, яка означатиме, що ви потрапили у біду.

По завершенню мітингу учасники заходу пройшли мирною ходою центральними вулицями Черкас.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *