Подаруй бібліотеці книгу. У СШ №13 поповнення фонду літератури

Соціальну, освітню та культурну програму «Подаруй шкільній бібліотеці книгу» втілює у життя депутат Черкаської міської ради від фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура.

З ліва на право: директор СШ №13 Неля Нагайчук і депутат міськради від фракції “Європейська солідарність” Інна Бандура

В рамках соціально-освітньої програми депутат допомагає школам Черкас поповнювати бібліотечні фонди та прививати школярам культуру читання.

Вчора нові книги отримала бібліотека Черкаської СШ №13.

Передача книг стала для учнів невеличким святом. Діти з непідробною цікавістю розглядали нові книги, і одразу вирішували, хто яку прочитає у найближчі дні.

Виявилось, що ця школа вже багато років декларує виховання в учнях справжніх цінностей, одна з яких любов і повага до книги – джерела знань. І має на обраному шляху непогані результати. Посіяне школою розумне добре і вічне вже дає врожай.

Кілька днів тому сталась така історія. До магазину «Буквиця», я якою Інна Бандура спільно втілює програму «Подаруй шкільній бібліотеці книгу», прийшов молодий чоловік. Він передав комплект літератури до якої доклав записку: «Від колишнього учня одні з моїх улюблених книг». На жаль меценат не вказав ні імені ні прізвища. Зате його вчинок свідчить про те, що школа дійсно виховала у ньому справжні цінності.  Це реальний доказ того, що ця школа дійсно прививає своїм учням справжні цінності. А комплект книг, подарованих її випускником показує, що школа виховала не байдужу людину і непересічну особистість.

– Як депутат Черкаської міської ради від фракції «Європейська солідарність» започаткувала програму «Подаруй бібліотеці книгу», бо з’ясувала, що у шкільних бібліотеках не вистачає книг. Спільно з магазином «Буквиця» кілька тижнів ми збирали книги для потреб СШ №13, і щойно на радість школярам і вчителям передала їх у фонд її бібліотеки. Навіть не підозрювала, що передаючи книги дітям, можна відчути настільки теплу і добру віддачу. Вони щиро раділи книгам. Тільки їх побачили і один за одним: «О! Дайте мені цю…». Бачу, що не помилялась, вважаючи, що нашим школярам дуже потрібні книги. І вони самі це відчувають і тягнуться до найдревнішого джерела знань. Бо ніякі гаджети не замінять живого спілкування з книгою, – поділилась враженнями ініціатор програми, депутат Черкаської міської ради від фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура.

Неля Нагайчук, Інна Бандура і бібліотекар СШ №13 Оксана Білецька

Про важливість книги у їхньому життя діти з захопленням розповідали журналістам City News.

Вікторія Брижко, 9 А клас, президент школи:

– Мені подобається відчуття книги, подобається усвідомлення того, що я читаю щось матеріальне. Надзвичайно приємно читати справжні книги, набагато приємніше, ніж їх електронний варіант. При читанні книги, як мені здається, виникає якась особлива атмосфера. Книга прийшла до нас з давніх-давен і з тих пір нам передалась традиція читати. Раніше люди купували книги за неймовірно великі гроші. Раніше люди переписували  книги вручну і мені здається нам треба цінувати те, що книги дійшли до наших днів. Вважаю, що книги потрібні і потрібно молодь залучати до їх читання.

Андрій Аверьянов, 10 А, віце-президент школи:

– Дуже дякую цій програмі і її ініціаторці Інні Валеріївні, тому що нова література це завжди добре для розвитку дітей. Поповнення фонду нашої шкільної бібліотеки давно було потрібне. Книги, які сьогодні отримала бібліотека будуть цікаві як для зовсім юних школярів, так і учнів старших класів. Ми з учителем зарубіжної літератури вже обговорили декілька книжок. Серед них є кілька англійських класиків, є багато розвиваючої літератури, як то «Розумна людина», книги, які навчають керувати власним часом, менеджментом і так далі. Мене дуже порадувало, що у переданій школі колекції книжок є твір Джорджа Оруела «1984». Мені багато розповідали про нього, тож бов’язково прочитаю.

Ілля Скрипніченко, 9 А:

– Книга існує понад 1 тисячу років і це говорить саме за себе. Тобто, книгу треба поважати. Вона дає можливість зануритись в історію, знаходити для себе цікаве, пізнавальне, корисне. Наприклад, мені дуже сподобалась серія книг про Шерлока Холмса.

Ілона Бучок, директор школи і Андріана Плахота (з ліва на право)

Андріана Плахота, 8 Е:

– Книга – це матеріальна річ, яку приємно тримати в руках, перегортати її сторінки і не боятись, що погіршится зір, як це буває від екрану комп’ютера. Читаючи книгу, можна уявляти картини подій, що описані і ній, і від цього читати стає ще цікавіше.

Ілона Бучок, 8 Е:

– Для мене книга – це не від’ємна частина життя. Я дуже люблю читати різні романи. Обожнюю твори Артура Конан Дойля. Недавно прочитала його «Загублений світ». Читати книги дуже корисно. Поповнюється словниковий запас і взагалі чим більше читаєш, тим більше розвиваєшся. Книга – це дуже важлива для нас річ. І взагалі, потримати в руках книгу, це зовсім не ті відчуття, ніж перегорнути її на мобільному телефоні.  

Оксана Білецька, бібліотекар СШ № 13:

– Діти люблять читати і читають, і дуже важливо, щоб книжки вони обирали самі. У шкільній бібліотеці саме так і відбувається. У нас більше літератури для учнів молодшого шкільного віку, тому саме вони і читають більше. Але тепер з’явилось багато книг для старших учнів, тож, сподіваюсь, і вони читатимуть тепер більше.

– Програма «Подаруй бібліотеці книгу», яку започаткувала депутат Черкаської міської ради від фракції «Європейська солідарність»  Інна Бандура має дуже важливий соціально-освітній ефект. Якось я спитала у восьмикласників, яка книга найпопулярніша серед вас, і вони відповіли, що вони не дуже читають літературу, бо їм більше до вподоби комікси. Тому я звернулась до Інни Валеріївни з проханням посприяти у сенсі виховування у дітей культури читання. Бо читання – це звичка багатих людей. А ми хочемо бути багатими, культурними і освіченими людьми. Тому цей проект дуже корисний, – підсумувала директор СШ № 13 Неля Нагайчук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *