День Гідності та Свободи вшанували у Черкасах (фото)

Покладанням квітів до пам’ятника «Героям Небесної Сотні» відзначили  День Гідності та Свободи депутати Черкаської міської ради від фракції партії «Європейська солідарність».

– Сьогодні, 21 листопада відзначаємо День Гідності та Свободи. Разом із колегами по фракції партії «Європейська солідарність» у Черкаській міськради взяла участь вшануванні героїв Небесної Сотні. Кожний громадянин України повинен пам’ятати, що це свято уособлює мужність і патріотизм українців, які у 2004 та 2013 році стали на захист демократичних цінностей і європейського вибору нашого народу. Сьогодні ми говоримо слова вдячності Героям Небесної Сотні, і всім захисникам свободи і волі України, всім воїнам, які нині стримують російських окупантів на Сході нашої країни. Пам’ятаймо тих, хто поклав життя за свободу України!, – прокоментувала подію депутат Черкаської міськради від фракції «Солідарність» Інна Бандура.

В історії кожної нації трапляються поворотні моменти, які власне і визначають, сформувалась та чи інша етнічна спільнота у націю чи ні. У такі дні сама доля випробовує націю на міцність, згуртованість, солідарність, перевіряє, чи здатна вона у момент страшної загрози діяти як єдиний механізм.

І українська нація не виключення. За останні 30 років, щонайменше тричі українці згуртовувались у захисті свого священного права жити у власній, правовій, незалежній державі. Бо як писав Великий Кобзар: «В своїй хаті своя правда і сила, і воля».

У ході національно-визвольного руху 1988-90 рр. на політичній мапі світу з’явилась незалежна Україна.

Проте, здобувши державність, Україна так і не стала країною торжества демократичних цінностей.  

В умовах протистояння патріотично-демократичних та антиукраїнських сил, які прагнули повернути Україну у стійло «совдепії», росла міць бюрократичного апарату. Колишня компартійна номенклатура, яка повністю зберегла за собою владу в країні, виростила олігархів і виплекала антинародну за сутністю авторитарно-олігархічну систему влади.

Протистояння національно-демократичних сил з авторитаризмом призвело до Помаранчевої революції, яка почалась 22 листопада 2004 року і завершилась перемогою народу. Народ і кланово-олігархічну систему уособлювали два претенденти на посаду Президента України. Їхнє протистояння загострювалось у процесі президентських перегонів, і стало називатись війною двох Вікторів. Ставлеником народу був Віктор Ющенко. Висуванцем кланово-олігархічної системи – Віктор Янукович – представник найпотужнішого в країні донецького олігархічного клану. 

Переміг народ. Президент України Віктор Ющенко на честь перемоги у 2005 році заснував «День свободи» і встановив дату його святкування 22 листопада.

Та проіснувало воно не довго. У 2011 року волею більшості українських виборців президентські клейноди дістались Віктору Януковичу. Він скасував «День свободи» і повів Україну у протилежному напрямку від шляху до європейських демократичних цінностей. І, зрештою, до керувався до нового Майдану.

У відповідь на різку і категоричну відмову від обіцяного народу  європейського вектору, 21 листопада 2013 року почалась «Революція гідності», що увійшла в історію під назвою Євромайдан.

Злочинний режим Януковича заплямував руки кров’ю українців, кинувши проти беззбройних громадських активістів озброєний до зубів «Беркут», підсилений панцерною технікою.

З 18 по 21 лютого 2014 року на центральному майдані Києва досі не викриті слідством і не названі снайпери, розстріляли 106 громадських активістів. Загиблих назвали «Небесною Сотнею», нагородивши посмертно званням Героя України.

Наляканий розгортанням повстання Янукович втік до Росії. Путін, реагуючи на провал своєї політики експансії щодо України розпочав неоголошену гібридну війну проти нашої держави. Після незаконної анексії Криму у березні 2014 року, російські війська, спираючись на реакційні сили прихильників режиму Януковича та інших колаборантів, у т.ч. з середовища кримінального світу, окупували частину донецької та Луганської областей.

Наступний Президент України  Петро Порошенко скасував Указ Януковича, та заснував нове свято «День гідності та свободи», яке тепер щороку 21 листопада відзначають в Україні.

Нову дату обрали виходячи з того, що 21 листопада 2013 року, на головній площі Києва – Майдані Незалежності – розпочалися мітинги противників зупинення підписання Угоди про асоціацію України та Євросоюзу. Вони й переросли згодом у Революцію гідності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *