У Черкасах городяни вийшли на захист історичного куточка (фото)

На Замковому узвозі сьогодні зібрались люди мегафоном і молотками. Активні жителі Черкас вийшли на мітинг протест проти забудови історичного місця Черкас. На всіх одна вимога – винести питання про забудову історичного куточка Черкас на громадське обговорення.

На мітинг-протест проти забудови Замкового узвозу сьогодні вийшли активні жителі Черкас. Людей обурило нахабне прагнення будівельної фірми сплюндрувати одне з небагатьох унікальних історичних куточків Черкас, яким сам Бог велів бути туристичними магнітами. Натомість спритні ділки, у негласному союзі з деякими представниками влади Черкас, намірились спотворити історичний Узвіз, щоб на цьому заробити.

 Головна вимога – проведення громадського обговорення щодо питання забудови Замкового узвозу багатоповерхівками. Під час акції, озброєні молоткамигромадські активісти, щоб не допустити винищення дерев, позабивали у стовбури дерев цвяхи.

– Ці молотки у нас в руках не символ того, що влад міста «забиває» на городян, а інструмент збереження зелених насаджень, – пояснили організатори протесаної акції.

– Цей будинок – це окраса узвозу Черкас. Він збудований у 19 сторіччя. Він, а також узвіз, тобто те, що від нього збереглось – це історія нашого міста. Ми маємо зберегти його для наших дітей і гостей міста, – старший науковий співробітник Черкаського  обласного краєзнавчого музею Тамара Кургіна-Коваленко.

– За будинком є опорна стіна, яку збудували у 1978 році, а під нею знаходиться культурний шар – залишки давніх поселень людей різних  археологічних культур, це місце унікальне для Черкас, яке не можливо переоцінити. Замковий узвіз безпосередньо зв’язаний з колишными Черкасами. У книзі «Археологія та рання історія Черкас», яку написали археолог Дмитро Куштан й історик Валерій Ластовський добре описане це місце. Тут, на Зеленьгорі був черкаський замок, там де «Будинок природи» була Микитська церква, будинок Агатангела Кримського – архітектурна пам’ятка зареєстрована за № 4603 ЧК у реєстрі, який нині по-варварськи, свыдомо і безкарно руйнує той же забудовник, який хоче забудувати багатоповерхівками Замковий узвіз. І на нього, виходить, немає ніякої управи? Це місце має бути збережене. Тут розташований два будинки, один з яких – Будинок з грифонами, їх треба відремонтувати і зберегти. А ця територія повинна бути туристична зона. Раніше черкасами називали велику частину України, навіть російський цар Петро купував скляні вироби з «черкаських городов», – археолог, працівник міського археологічного музею середньої Надніпрянщини Віра Нерода.

– Я абсолютно не політична людина, але сюди прийшла так само як і ви, і як ті, кому «коротнуло», коли вони як і я побачили в інтернеті ту неймовірно «красиву» картинку, як буде виглядати Замковий узвіз після забудови. І я усвідомила, що це цілком може стати реальністю, і тоді наше місто втратить те серце і душу, до яких і я прикипіла. Цю частину міста городяни, і у тому числі і я сприймаємо як громадський простір, один з небагатьох таких у Черкасах, а не чийсь житловий простір. Тобто, те місце де відбуваються різноманітні івенти для городян, танці, музика, фестивалі. Тому вважаю, що долю цього місця повинна вирішувати громада, а не кілька людей  -, висловила сою думку відома радіо і шоу-ведуча Ольга Касьянова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *