У Черкасах новорічна ялинка та ілюмінація одні з найдорожчих в Україні

На монтаж, прикрашання головної ялинки та новорічну ілюмінацію у Черкасах витратили більше коштів, ніж у деяких містах-міліонерах. Ми не настільки багаті, щоб купувати дешеві речі?  

Відзначати новорічно-різдвяні свята весело із помпою – це одна з українських традицій. Красиво жити не заборониш. Однак, коли на кону гроші платників податків, то чиновникам, напевне, не варто жбурляти бюджетні кошти навсебіч. Бо, як йдеться у відомій казці, Поле чудес, де з засіяних червінців проростають грошові дерева, існує лише у Країні дурнів.  

Схоже, що у напрямку новорічно-різдвяного ялинкотратства черкаським можновладцям немає рівних.

Далі мовою фактів.

Посилаючись на дані, офіційно отримані журналістами центрального видання The Page, на монтаж головної 18-метрової ялинки Тернополя та світлову ілюмінацію місто витратило 139,5 тис. грн..

У Полтаві на це ж саме пішло 169,4 тис. грн.

Новорічна ялинка у Кропивницькому обійшлась міському бюджету майже 276 тис. грн. На ці кошти придбали ялинкові прикраси, новорічні гірлянди, а також оплатили проведення монтажних робіт і охорону ялинки. А саму ялинку купили ще у 2017 році за 308 тис. грн.

У Хмельницькому на організацію новорічно-різдвяних свят запланували витратити 105  тисяч гривен. А новорічну ялинку придбали за 490,5 тис. грн. у той же рік, що й Кропивницький.

З’ясування вартості головної ялинки Черкас – майже детективна історія.

Як повідомили журналістам The Page у департаменті житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради, на послуги з монтажу ялинки та різних новорічних декорацій із міського бюджету витратили 120 тис. грн.

Однак озвучена цифра зовсім не співпадає із даними «Прозоро». На це звернув увагу наш колега з черкаського видання «Кропива» Олександр Безпрозванний, який опублікував статтю «Оренда ялинки в Черкасах обходиться дорожче купівлі нової».

«Оренда штучної ялинки з прикрасами обходиться міському бюджету дорожче купівлі нової. Про це свідчать дані на «Прозоро».Департамент ЖКК уклав угоду на оренду штучної ялинки з прикрасами та шести світлових інсталяцій вартістю 2,766 млн. грн. без ПДВ. Послуга включає в себе монтаж та демонтаж конструкцій та надається в 2021 році. Згідно угоди, вартість оренди штучної ялинки з прикрасами складає 1,669 млн. грн., а оренди шести світлових інсталяцій – 1,096 млн. грн.У 2020 році Департамент освіти та гуманітарної політики уклав угоду на придбання штучної ялинки та ідентичного переліку прикрас. Вартість придбання, а не оренди, ідентичного переліку товарів складала 2,3 млн. грн. з ПДВ. Однак угода була скасована за втручання прокуратури. Згідно скасованої угоди вартість придбання штучної ялинки з прикрасами складала 1,542 млн. грн., а шести світлових інсталяцій – 0,763 млн. грн. Послугу оренди штучної ялинки та шести світлових інсталяцій надає ФОП Володимир Сіваков зареєстрований у Червоній Слободі. З цим же підприємцем Департамент ЖКК нещодавно заключив угоду на оренду додаткових світлових інсталяцій вартістю 3,95 млн. грн.», – пише журналіст.

То скільки ж насправді коштує бюджету Черкас оренда штучної ялинки?

Сума 1 млн 669 тисяч це майже у 14 разів більше від вартості ялинки, вказаної Департаментом ЖКК Черкаської міської ради, у відповіді на запит видання The Page.

Якщо вірити «Прозоро», вартість оренди штучної ялинки з прикрасами складає 1,669 млн. грн., а оренди шести світлових інсталяцій – 1,096 млн. грн., що разом складає 2 млн 765 тисяч. А це більше, ніж цьогоріч на організацію новорічних і різдвяних святкувань передбачено у бюджеті столиці. За інформацією The Page йдеться про суму у 2,5 млн грн. І майже у 16 разів більше, ніж у Львові. Журналістам видання керівниця департаменту розвитку Львівської міської ради повідомила, що купівля ялинки, її перевезення, встановлення та охорона у цьому році обійшлись бюджету Львова у 174 тис. грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *