Спецслужби РФ у ГІБРИДНІЙ війні проти України використовують черкаських підлітків

Російські спецслужби продовжують сіяти паніку у містах України за допомогою «завербованих» підлітків, які сприймають спецоперації ворога як гру і далі «мінують». В Україні створено цілу мережу законспірованих пособників країни-агресора.

Сьогодні у гібридній війні, що її веде Росія проти України, країна-агресор завдала новий удар.

«Зранку надійшло повідомленням про замінування 8-ми черкаських шкіл: 3, 13, 17, 18, 20, 27, 28, 33. Відбувається евакуація персоналу та школярі. Сьогодні навчання в цих закладах буде продовжено в дистанційній формі», – лаконічно повідомив департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради.

Масові фейкові замінування шкіл та інших об’єктів соціального значення вже не один тиждень отруюють життя мешканців Черкас та ряду інших міст України.

Тактика підпільних «телефонних терористів» проста. На адресу влади та правоохоронців у певний момент надходить повідомлення про закладену вибухівку у школах, коледжах, ТРЦ, житлових будинках та ін. Кількість «замінованих» у такий спосіб об’єктів величезна.

Масштаби завданих збитків бюджету, народному господарству країни та міст України вражають. Бо кожне «замінування» тягне за собою низку обов’язкових до виконання оперативних заходів, оскільки йдеться про життя громадян. А загалом, масові мінування створюють колапс і нагнітають панічні настрої у суспільстві.

Служба безпеки України не так давно заявила, що масові «замінування» – це один з проявів гібридної війни, яку веде проти України Росія. СБУ, у тому числі і Управління Служби в Черкаській області, викрила низку фактів, що свідчать про цілеспрямовану роботу по дестабілізації ситуації в країні. Проти України працює ціла підпільна мережа «мінерів». І найприкріше те, що у якості «зброї» ворог використовує українську молодь – підлітків та молодих людей, які опанували ІТ-технології.

Сьогодні пресслужба УСБУ в Черкаській області повідомила про викриття ще трьох неповнолітніх жителів регіону, які під куруванням російських спецслужб замовляли «мінували» різних об’єктів. Двоє з них – студенти з Черкас та один юний смілянин. Не боюсь повторити, що атаки «мінерів» чітко координували спецслужби країни-агресора. Судячи з інтенсивності та масового характеру атак, до диверсійної павутини ворожі спецслужби, які працюють через закриті Телеграм-канали, залучили чимало юних громадян нашої держави.

Викритий “псевдомінер”

– Усі вони – замовляли «послуги» із псевдомінування в закритих телеграм-каналах, які країна-агресор використовує як один із інструментів для штучного поширення панічних настроїв в Україні. Серед інших, вони писали й уже викритому СБУ «мінеру». Він не лише користувався закритими чатами в «Телеграм», а й створив власний канал, на якому приймав «замовлення». Викриті зловмисники зізналися у вчиненому, пояснили, що «замінуваннями» прагнули зірвати навчальний процес та розважитися. Однак, такі розваги – це кримінальне правопорушення, за яке причетним особам доведеться відповідати перед законом, – поінформувала речник УСБУ в Черкаській області Катерина Дрога.

У ході низки обшуків за місцями проживання у зловмисників вилучено комп’ютерну техніку та мобільні телефони, на яких є докази протиправної діяльності, зокрема листування у телеграм-чаті та направлені замовлення на мінування об’єктів. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності, вчинене повторно) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо повідомлення про підозру фігурантам. Перевіряється причетність вказаних підлітків до скоєння інших аналогічних злочинів на території України. Заходи із викриття зловмисників проводили співробітники СБУ в Черкаській області та Національної поліції під процесуальним керівництвом Черкаської обласної прокуратури.

– Спецслужби Російської Федерації активно використовують псевдомінування об’єктів соціальної сфери та критичної інфраструктури, як один із елементів гібридної війни для посилення тиску на Україну. До поширення хвилі псевдомінувань залучають громадян нашої держави, яким куратори з РФ обіцяють анонімність та надають чіткі інструкції. Найчастіше підлітки не усвідомлюють до кінця усі можливі наслідки від блокування діяльності роботи різних об’єктів соціальної сфери. СБУ вкотре нагадує, що «анонімні терористи» будуть встановлені та притягнуті до кримінальної відповідальності – резюмувала Катерина Дрога.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *