Черкащани гостинно приймають біженців (відео)

З початку вторгнення путінських загарбників в Україну і подальшим обстрілом цивільного населення, у Черкаси з різних гарячих точок України  прибувають біженці. Більше того, як повідомив голова Черкаської ОДА Ігор Табурець наша, область є транзитною для евакуації населення.

З дітками переселенців займаються вихователі дитсадка “Монтессорі”

Ефективно у цьому сенсі працює і громада Черкас.

– Нині у Черкасах для внутрішніх переселенців є близько 1 тисячі ліжкомісць. На даний час готуємо для розміщення біженців актові та спортивні зали навчальних закладів міста, –  поінформувала заступник міського голови Черкас Марина Гаркава.

Місцями розміщення біженців у тому числі стали і навчальні заклади професійно-технічної освіти.

– У нас повністю налагоджене цілодобовий прийом внутрішньо переміщених осіб. Працюємо 24 години на добу, щоб у будь-який час бути гот вими розмістити стільки осіб скільки необхідно. Усіх, хто до нас приїздить, забезпечуємо триразовим гарячим харчуванням, ліжками у гуртожитку. Щоправда задля безпеки перевіряємо документи тих, хто до нас прибув. Ще працюємо над розширенням площ прийому В актовому залі сьогодні створюємо умови ще для півсотні осіб, які будуть того потребувати. Щодня у нас перебуває приблизно 250 – 300 людей, серед яких є і діти. Є люди, які перебувають у нас постійно. Також є певна кількість осіб, які зупиняються, щоб відпочити і їхати далі, тож ми надаємо допомогу усім. Тому кількість гостей постійно змінюється. Зараз наш заклад потребує більшої кількості матраців і постільної білизни, тому, принагідно звертаюсь до черкащан з проханням допомагати нам. З дітками займаються вихователі дитячого садочка «Монтессорі», з яким у нас налагоджено  співпрацю – директор ДНЗ «Черкаське вище професійне училище» Сергій Воронов.

Малюнок дитини, яку врятували від російських бомб

У цьому закладі для біженців створено гідні умови.

– Наша сім’я – двоє дорослих і четверо дітей прибули сюди 25 лютого з міста Суми. Тут нас дуже добре прийняли, ставлення до нас дуже хороше і створено чудові умови перебування: є дах над головою, є де спати, годують, з дітками займаються. Про те, що можна тимчасово влаштуватись тут, нам порадив знайомий. Щиро дякуємо громаді Черкас ща те, що про нас потурбувались, – розповів переселенець Сергій Дерев’янко.

– Ми приїхалии сюди три дні тому двома автомобілями з Харкова. Ми – це двоє дітей і двоє літніх людей, одна з яких майже не ходяча. Трішки оговтаємось тут і поїдемо далі на захід. Низький уклін черкаській громаді, що забезпечили нам таке комфортне перебування: є де спати, є гаряча і смачна їжа, гаряча вода, є де випрати одяг, – подякувала Еліна Гопак з Харкова.

Багато біженців приїздять у Черкаси як до знайомих так і до не знайомих.

– Вчора приймав біженців із Сум. Знайомий зателефонував і попросив їх прийняти, – розповів черкащанин Олександр.

Автор цих рядків теж не залишився байдужим до людської біди, бо вчора зустрів біженців із Харкова. Родина журналіста забезпечила хх гарячою їжею і місцем для ночівлі.

Пенсіонерка Оксана з Черкаського району одна з тих, хто гостинно відчинив двері власного дому людям, яких з власних осель вигнала війна.

– Буду рада допомогти біженцям. Я не багата людина, але зможу нагодувати і надати їм прихисток. Ми – українці – нескоренна нація, і наша сила у єдності, – сказала вона.

– Черкаси вітають гостей з усіх куточків України, це моя мрія і стратегічний напрямок розвитку міста. І ось в 2022 році доля внесла корективи – на сьогодні ми маємо тисячі гостей і це не просто гості. Це люди, які змушені були під час війни покинути свої домівки і шукати прихисток в Черкасах. Тож використаємо історичний шанс і доведемо нашу гостинність! Готуємо смачні благодійні страви для гостей нашого міста разом з Сантімо та Делікат. Разом ми непереможні! – поінформувала керівник ТРЦ “Хрещатик-Сіті”, депутат Черкаської міськради фракції «Європейська солідарність» Інна Бандура.

Читати: Де у Черкасах переселенці можуть отримати допомогу з житлом

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *