Волонтерський центр «Хрещатик Сіті», що у Черкасах, успішно співпрацює з іноземними благодійниками

Створений у перший день війни директором ТРЦ «Хрещатик Сіті» Інною Бандурою «Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті» – один з перших у Черкасах організував доставку у величезної партії гуманітарної допомоги з закордону. Завдяки їй Асоціація «МАЛЬВЕ» Україна» (м.Верона, Італія) передала до Черкас медикаменти, продукти, дитяче харчування, засоби гігієни і т.і. Волонтерську діяльність  Інни Бандури і її «Пункту благодійної допомоги «Хрещатик Сіті» високо оцінила заступник міського голови Черкас, координатор Центру гуманітарної допомоги м. Черкаси Марина Гаркава.

Нині Україна протистоїть новому вторгненню загарбницьких військ РФ, яке за масштабом вже можна порівняти з нападом фашистської Німеччини 1941 року. Українське військо веде важкі бої. Окупанти цинічно бомблять міста, розстрілюють мирних людей. Щодня через Черкаси проходять сотні переселенців. Тож задля підтримки армії і забезпечення біженців всім необхідним у Черкасах створено Центр гуманітарної допомоги. А ще у  місті працюють волонтерські організації. Зокрема активно працює «Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті», який заснувала керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті» Інна Бандура. Очолюваний нею волонтерський центр налагодив зв’язки з різними регіонами області і країни та вже почав залучати допомогу зарубіжних благодійних організацій.

З ліва на право: Олена Ясильківська(волонтер “Пункту благодійної допомоги “Хрещатик Сіті), Марина Гаркава (заступник міського голови Черкас, координатор Центру гуманітарної допромоги м.Черкаси, Олена Листопад (волонтер Центру гуманітарної допромоги м.Черкаси ),

Так, днями Інна Бандура організувала доставку великої партії гуманітарного вантажу, який до «Пункту благодійної допомоги «Хрещатик Сіті» передала італійська асоціація «МАЛЬВЕ» Україна (м.Верона).

ДОВІДКА:  Центр гуманітарної допомоги розташований у холі міського будинку культури імені Кулика за адресою Благовісна 170. Тут працює  близько 120 осіб, переважна більшість з них – волонтери. Серед функцій Центру: прийом гуманітарної допомоги, сортування товарів по групам, видача товарів по накладних, реєстрація прибулих переселенців, комплектація та розподіл сухих пайків, медичний і юридичний супровід, а також логістичний центр і склад.

Детальне інтерв’ю про діяльність та коло повноважень Центру гуманітарної допомоги журналістам «City News» дала його координатор Марина ГАРКАВА.

– Наскільки розумію,  окрім опіки галузі соціальної політики Ви тепер відповідаєте за координацію Центру гуманітарної допомоги

– Так.

– Як виник і чим він займається ?

– Координація Центру гуманітарної допомоги – це соціальний напрямок який ми створили спільно з Департаментом соціальної політики і міським головою.  Міський голова зробив заклик до громади, суть якого у тому, що в країні йде війна, а це значить, що до Черкас їхатимуть переселенці, що йде процес формування Територіальної оборони, і що нам потрібно всією громадою згуртуватись і зібрати певні ресурси, щоб організувати побут бійців Тероборони і переселенців. Саме для цього у перший день вторгнення окупантів в Україну і був створений Гуманітарний центр. Громада спільно з міською владою згуртувалась задля досягнення єдиної мети – Перемоги. До роботи  долучилось багато представників бізнесу і простих містян, які діляться тим, що мають, у відповідності до оголошених потреб. За це ми щиро вдячні черкащанам, низький їм уклін. Черкащани – найкращі.

– Як у Центрі працюють з  гуманітарною допомогою?

– Наш напрямок – це гуманітарна допомога, комунікація зі ЗМІ, взаємодія з підприємствами і проєктна робота. Це величезний шмат роботи: гарантійні листи, комунікація, правильне висвітлення, мотивація. Бо коли люди надають допомогу, то вони хочуть бачити, куди вона йде. Ми дуже дякуємо за довіру і запевняємо, що кожний продукт буде доставлений адресату.

-Чи є вже лідери серед тих, хто допомагає найбільше?

– Днями ми отримали п’ять гуманітарних допомог, три з яких вже розподілили і частково відправили до Харкова та Києва. А зараз ми у спільній співпраці з «Пунктом благодійної допомоги «Хрещатик Сіті», що його очолює директор ТРЦ «Хрещатик Сіті» Інна Бандура, отримали велику партію дуже необхідних речей від італійської асоціації «МАЛЬВЕ» Україна». Це один з найбільших гуманітарних вантажів, які у ці дні надходили до Черкас.

– Ці 150 працівників Гуманітарного центру – люди на зарплаті, чи волонтери?

– В основному – це волонтери, але там же і працівники різних служб міської ради кабінети, яких тимчасово перемістили у Центр. Там нині виконують свої службові обов’язки частина працівників Департаменту соціальної політики, які ведуть ті самі реєстраційні обліки, картки, працюють з переселенцями. До- речі там тепер і мій кабінет. Там же продовжують трудитись і працівники будинку культури ім. Кулика. Проте, повторюсь, є й дуже багато волонтерів. Це містяни, які приєднались до нас з першого дня. Вони дуже віддані, вмотивовані і дуже багато працюють.

– Що вдалось зробити за перші тижні нової активної фази війни?

– Через Центр ми прийняли близько трьох тисяч переселенців та евакуйованих людей. Облаштували їх прийом і проживання у гуртожитках комунальної власності. Люди забезпечені  нормальним житлом, постіллю, триразовим гарячим харчуванням (працюють кухні), засобами гігієни, продуктами, ліками. Тобто кожній людині намагаємось дати те, що вона потребує з того, що принесли люди. Дуже багато працюємо на Територіальну оборону. Серед її основних потреб – одяг, амуніція (частково), продукти харчування, засоби індивідуальної гігієни, сигарети. Це прості речі, які завжди потрібні. Працюємо так: до нас звертаються керівники Тероборони і подають списки того, що потребує особовий склад їх підрозділів. Далі ми збираємо речі відповідно до списку і передаємо у тероборону під підпис керівника підрозділу. Щоб не виникало тих чи інших питань, у нас в Центрі ведеться облік. Обліковуємо і документуємо, що кому і скільки передаємо.

– Що це за гуртожитки комунальної власності, про які Ви говорили?

– Це гуртожитки, які діють при закладах професійно-технічної освіти та гуртожитки КП «Черкаситеплокомуненерго», тобто ті, які належать до комунальної власності міста.

– А хто конкретно готує гарячу їжу для переселенців?

– Кухні, які працюють при закладах професійно-технічної освіти міста.

– Очевидно, що не всі переселенці тимчасово проживають у гуртожитках профтехосвіти, де є їдальні.  Як для них організовано гаряче харчування?

– У Центрі існує логістична система. За кожним закладом закріплені працівники Департаменту соціальної політики, які мають транспорт і тару для доставки їжі. За два тижні ми налагодили роботу так, що вся система працює як швейцарський годинник. Кожний гвинтик знає свою функцію і виконує її бездоганно. Кожний працівник знає, що і коли він повинен робити.

– Що можете сказати про діяльність шкільних їдалень?

– Галузь шкільної освіти не моя компетенція. Але я знаю, що нині у багатьох школах розгорнуто прийом транзитних переселенців. І вони також закривають велику кількість питань що стосуються організації харчування підрозділів Територіальної оборони. Власне всі освітні заклади Черкас переорієнтовані на допомогу територіальній обороні та переселенцям.

Користуючись нагодою, хочу сказати черкащанам, що вони – найкращі люди на землі і подякувати їм за їхню самовіддану, надихаючу працю. Коли ми єдині, ми непереможні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *