У Черкасах допомогу вагітним і мамам з немовлятами надає унікальний Центр

Унікальний Центр допомоги, який опікується вагітними жінками і мамам з маленькими дітками віком до двох років почав працювати у Черкасах. Волонтери Центру створюють реєстр і щомісячно надають адресну і індивідуальну допомогу кожній зареєстрованій особі.

В урочистому відкритті Центру, окрім ініціаторів та засновників взяли участь священнослужителі Православної церкви України, перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко, заступник міського голови Черкас Марина Гаркава.

Щоб працювати максимально якісно, оперативно, надавати допомогу адресно і індивідуально, волонтерський центр «Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті» переформатував свою роботу.

З 1 червня на другому поверсі ТРЦ «Хрещатик-Сіті» запрацював пункт допомоги, чий формат роботи передбачає взяття на облік вагітних жінок (термін вагітності від 7 місяців) та родин з дітками віком до двох років.

З ліва на право: Олена Ясильківська, Роман Сущенко, волонтер Центру Тетяна Моргуненко, Інна Бандура, Марина Гаркава

Після заповнення анкети та надання підтверджуючих документів ( свідоцтва про народження дітей) особа, що звернулась, отримує право на щомісячну гуманітарну допомогу від волонтерського пункту. У пакет допомоги входять засоби гігієни для малюків, дитяче харчування і іграшки. Родини переселенців, які виховують дітей інших вікових категорій, можуть брати для своїх чад іграшки та книжечки.

Центр працює у будні дні з 15.00 до 17.00. Субота і неділя – вихідні.

У кожному пакунку італійський плед, постільна білизна, дитяче харчування і іграшки

– Ключова мета нового проєкту – забезпечити малечу памперсами та дитячим харчуванням. На початку реалізації пілотного проєкту ми готові взяти 50 дітей на щомісячне забезпечення гуманітарною допомогою. Щиро дякую всім нашим партнерам, Товариству Червоного Хреста і небайдужим черкащанам, завдяки кому ми можемо реалізувати цей проєкт. «Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті» тепер працює виключно як склад для гуманітарної допомоги, яку ми продовжуємо збирати і за запитами передавати українським захисникам, медичним закладам, благодійним і волонтерським організаціям, – зазначила ініціатор та втілювач нового проєкту, керівник ТРЦ «Хрещатик Сіті», засновник і очільник «Пункту благодійної допомоги «Хрещатик Сіті» Інна Бандура.

Як пояснила автор проєкту, по допомогу до Центру можуть звертатись не лише переселенці, але й жителі Черкас, які перебувають у скрутному становищі. А діяльність центру від попередньої волонтерської структури відрізняється тим, що вона зпрацює значно прозоріше і під пильнішим контролем. Прозорість і контроль забезпечує реєстрація осіб, що звернулись по допомогу. Кожна з них заповнює анкету, і на підставі цих даних її вносять у реєстр.

Відкриття Центру – командна робота волонтерів Товариства Червоного Хреста і “Пункту благодійної допомоги “Хрещатик Сіті”

– Зареєстрованим раз на місяць видаємо допомогу, з врахуванням індивідуальних потреб кожної. Центр працює з благодійними організаціями і благодійниками Німеччини, Італії, Франції, а також з черкащанами, які надають допомогу. Кожній особі, яка зареєструвалась, вручаємо стартовий набір. У нього входять італійські пледи, постільна білизна, памперси для малюків, дитяче харчування за індивідуальним підбором. Також у нас є можливість надавати дещо з ліків, – підкреслила Інна Бандура.

Координатор Центру, керівник ТРЦ “Хрещатик Сіті”(підземний) Олена Ясильківська розповіла журналістам, як розгортався волонтерський рух, що спершу реалізувався як «Пункт благодійної допомоги «Хрещатик Сіті», а тепер переріс у Центр допомоги вагітним та родинам з маленькими дітками.

Кожній дитинці знайшлась іграшка та книжка

– Ми перші, хто з моменту нового вторгнення російських загарбників в Україну почав надавати допомогу людям. Тобто, на підземних поверхах «Хрещатик Сіті» розгорнули для громадян укриття при повітряних тривогах. Підприємці, що орендують приміщення у підземній частині “Хрещатик Сіті” надали території для розміщення людей, інші забезпечували громадян водою. Далі, завдяки діяльності Інни Бандури та волонтерів «Пункт благодійної діяльності «Хрещатик Сіті» почав отримувати воду і печиво для дітей, дитяче харчування, продукти для переселенців і армії, у тому числі і з-за кордону. Нині ж продовжуємо благодійну діяльність вже рамках новоствореного благодійного центру, – поінформувала координатор Центру, керівник ТРЦ “Хрещатик Сіті”(підземний) Олена Ясильківська.

Співробітництво у рамках надання вагітним жінкам та матерям духовної підтримки запропонував Центру архієрей Православної церкви України, митрополит Черкаський та Чигиринський,  Голова Синодального управління військового духовенства владика Іоан.

За його словами спеціально під свою діяльність Центр незабаром отримає спеціальне інформування про те, як і де отримати духовну підтримку.

Реєстрація – ключ до прозорості і контролю у діяльності Центру

Про унікальність Центру і надзвичайну важливість  самої події його відкриття говорив перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко:

– Відкриття цього унікального, поки єдиного у Черкасах, а можливо і на всій Черкащині Центру – це неординарна подія. Це яскравий приклад людяності, єдності, емпатії. Центр надає цілий спектр послуг для людей, які тимчасово знайшли прихисток на Черкащині. Символічно, що ця подія відбувається саме на Міжнародний день дітей. На превеликий жаль з початку нової хвилі російської агресії, у війні, яку ця держава розв’язала проти України, страждають також і діти. Упродовж трьох місяців з моменту активізації бойових дій постраждало 689 дітей, понад 240  з них загинули. Маса людей перемістилась з прифронтових та окупованих територій до центральних регіонів України. Черкащина – одна з опорних областей, яка сьогодні приймає людей, що втратили домівки. Серед них є багато родин з дітьми, які потрпебують захисту і  допомоги. І дуже добре, що такуь допомогу нині надає не лише держава, але й такі гуманітарні центри, як цей, яким керуєь Інна Бандура. Впевнений, що допомогу тут отримають багато родин. Дуже знаково, що до роботи цього центру також долучаться представники релігійних організацій – священики Православної Церкви України, які забезпечать духовну підтримку цим родинам. Також до роботи Центру долучиться і міська рада Черкас, – наголосив він.

У день відкриття Центр зареєстрував значно більше 50 дітей, тож ініціаторка його створення вже працює над тим, як надати допомогу більшій кількості громадян.

– Запрацював наш новий проєкт – волонтерський центр «Хрещатик-Сіті» дітям. Наша команда буде робити все можливе, щоб не дивлячись на жахливі обставини, діти України були щасливими і мали все необхідне. За перший день роботи ми вже зареєстрували понад 50 діток і плануємо збільшити їх кількість до 100. Кожна дитина буде отримувати в нашому центрі щомісячну допомогу. Я щиро вдячна всім нашим партнерам – Асоціації МАЛЬВЕ Україна ( Верона, Італія), Григорію Коху та всім небайдужим черкасцям завдяки підтримці яких ми маємо змогу допомагати. Окремо хочу подякувати за всебічну підтримку заступниці черкаського міського голови Марині Гаркаві, перршому заступнику голови Черкаської обласної ради Роману Сущенко, волонтерам Товариства Червоного Хреста в Черкаській області. Разом ми непереможні Слава Україні!, – підсумувала Інна Бандура.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *