«Городні війська» діють у громадах Черкащини

Громади Черкащини долучились до проєкту «Сади Перемоги» у межах якого виростили і збирають урожай овочів для забезпечення продовольством населення та армії України. «Сади Перемоги» – це відповідь українців окупантам на загрозу голоду. А ще – ефективне використання землі, самозайнятість сотень тисяч людей, відволікання від психологічного тиску війни і продукти для країни .

ОТГ області активно долучилися до всеукраїнської ініціативи «Сади перемоги». Так, у селах виокремили гектари вільної землі, знайшли посадковий матеріал та власними силами посадили різну городину. Вирощену продукцію спрямовують на потреби комунальних закладів або ж допомагають переселенцям чи військовим.

Про це журналісти «City News» дізнались з сайту Черкаської обласної ради

Довідка «City News»:

«Сади перемоги» – спільний проєкт МЗС, Мінрегіону та Мінагро та  міжнародної технічної допомоги «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).  

“Фішка” ще й у тому, що учасники можуть залучати допомогу для реалізації цього проєкту не лише серед підприємців своєї громади, а й звертатися до партнерів проєкту. Так, у нашій області було втілено весняну ініціативу «ПоСади», в рамках якої домогосподарствам області передавали насіннєві набори.

Бійці «городнього війська» Білозірської ОТГ «воюють» на 12 гектарах

Учасників програми жартома називають «городними військами». Бо поки українські воїни зупиняють навалу окупантів, люди в тилу плекають майбутню перемогу, трудячись на городах.

Очільник Білозірської громади Володимир Міцук вирішив втілити цю ініціативу, як тільки про неї дізнався.

Для цього у громаді знайшли вільні ділянки площею близько 12 гектарів. На прохання громади місцеві підприємці надали насіння городини. Картоплю на посадку принесли жителі громади.

Посадкову кампанію провели разом працівники апарату ради, комунального підприємства та освітяни. Зараз вони ж допомагають обробляти ділянки та збирати урожай.

– Першою достигла редиска, а зараз – кабачки та огірки. Ми їх розвозимо по місцях, де живуть внутрішньо переміщені особи. Загалом посадили багато культур. Серед них помідори, квасоля, капуста, цибуля тощо. Коли все достигне, розпочнемо робити консервацію і передаватимемо хлопцям на передову, – додає Міцук.

До слова, у громаді й надалі планують використовувати ці землі, обробляти їх, висаджувати культури. Таким чином хочуть забезпечувати продуктами школи і садочки громади, а поки що планують допомагати військовим.

240 кілограм овочів Чигиринська ОТГ передала армії і переселенцям

Активно працюють городні війська і в Чигиринській громаді. Тут також вирощену продукцію насамперед передають військовим та переселенцям. 

– В селі Тіньки зібрали перший рясний урожай кабачків, які дружно висадили та доглядають жителі нашої громади. Майже 240 кг овочів вже передані для харчування наших захисників, внутрішньо переміщених осіб, які проживають у тимчасових прихистках громади, підопічних Територіального центру соціального обслуговування, пацієнтів Чигиринської багатопрофільної лікарні, – повідомляють у Чигиринській територіальній громаді.

У Зорівській ОТГ у справу пішли ділянки шкіл, садочків та запущені городи

У Зорівській громаді, що на Золотоніщині, під реалізацію проекту «Сади перемоги» знайшли і передали понад 6 га земель. Так, використали усі вільні ділянки біля шкіл і садочків громади, а також ділянки, які не в змозі обробляти місцеві жителі, розповідає голова Зорівської громади Галина Галушко у коментарі виданню VIKKA.

– Раніше придбання продуктів, зокрема овочів, для харчування дітей в школах і садочках фінансувалося з бюджету громади. На це йшли великі кошти. Ми подумали, що можемо перекрити ці поставки власними силами. Зараз ці витрати ми мінімізуємо і використовуватиме овочі, висаджені в рамках проекту «Сади перемоги, – розповіла Галина Галушко.

Все, що виростили й виготовили в межах проєкту передаватимуть на потреби ЗСУ та для переселенців, які живуть у громаді. 

Автоклав, тушонка і нові робочі місця

Окрім того, завдяки співпраці із партнерами із Канади громада безкоштовно отримала автоклав. Його встановили в Мехедівській школі. Тепер виготовляти тушонку для потреб шкіл і садочків, а також ЗСУ, будуть в одному місці. Це зменшить транспорті витрати, оптимізує процесу і дозволить створити кілька робочих місць. 

Ініціативу у Черкаському районі також підтримали Корсунь-Шевченківська, Смілянська, Кам’янська міські, Мошнівська, Руськополянська, Степанківська, Медведівська, Сагунівська, Червонослобідська, Березняківська, Бобрицька та Балаклеївська сільські громади тощо. 

На Черкащині планують надалі активно продовжувати ініціативу адже це буде нашим спільним внеском у перемогу України.

Фото і інфографіка сайту Черкаської обласної ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *